PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Medicii din Satu Mare s-au decis: Consultaţii gratuite luni, marţi, miercuri, contra cost joi şi vineri

Medicii de familie sătmăreni se vor reîntoarce la cabinete de luni, 8 ianuarie, și vor lucra pro bono, adică nu vor emite acte în relația cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Decizia medicilor a fost luată astăzi,  5 ianuarie, la întâlnirea pe care au avut-o la Colegiul Medicilor și la care au participat peste 130 de medici de familie din județul Satu Mare, ședința fiind prezidată de dr. Călin Bumbuluț, președinte al VONCA (Asociația Europeană a Medicilor de Familie), vicepreședintele Colegiului Național al Medicilor, președinte al Asociației Medicilor de Familie Satu Mare.

Începând cu ziua de luni, medicii sătmăreni vor lucra trei zile pro bono pentru a se menține funcționalitatea cabinetelor și în cazul în care situația de fapt continuă vor trece la consultații contra-cost. Totodată, după cele trei zile, medicii sătmăreni vor pregăti preavizele pentru angajații proprii, aflându-se în imposibilitatea de a asigura salarii pentru aceștia.

De luni se lucrează pro bono trei zile, fără a elibera rețete sau trimiteri, cu alte cuvinte acte în relația cu Casa de asigurări. Dacă situația durează vom trece la consultații contra-cost și vom pregăti preavize pentru angajații cabinetelor. Ne pregătim pentru ce e mai rău”, a declarat dr. Mircea Răibuleț, lider de opinie al Asociației Medicilor de Familie din Satu Mare.

În acest moment, din cauza poziției Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a transmis că urmează a fi stabilite noi termene de contractare pentru contractele pe durată determinată, reprezentantul județean al acesteia, respectiv Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare, nu mai are dreptul de a semna vreun act adițional la contractele cu medicii de familie sătmăreni. În consecință, până CNAS va stabili noile termene, chiar dacă se dorește semnare de contracte, acest lucru nu este posibil, ceea ce duce la faptul că 200.000 de locuitori ai județului nu mai au medic de familie, iar Centrele de Permanență vor rămâne închise.

Satu Mare este singurul județ din țară în care cei 70% din medicii de familie protestatari au încetat total activitatea în această săptămână, atât în cabinete cât și în Centrele de Permanență.

Ei își închipuie că se răzbună pe medici, dar ei se răzbună pe proprii asigurați, care de altfel le asigură și lor veniturile”, a mai spus dr. Mircea Răibuleț.

Reamintim că 47 de furnizori de servicii medicale de familie (respectiv 48 de medici) au semnate actele adiționale cu casa de sănătate, din care doar 17 sunt din municipiul Satu Mare. Județul Satu Mare are un total de 200.000 de asigurați.