PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Bugetul orașului Negrești-Oaș pe anul 2018, aprobat. Ținte: investițiile în școli și infrastructură, finalizarea stațiunii Luna Șes și a Centrului Multicultural

Consiliul Local Negrești-Oaș a aprobat, vineri, bugetul de venituri și cheltuieli al orașului pentru anul 2018. Bugetul are o valoare de 31.904.810 lei, iar cea mai mare parte a fost direcționată pentru investiții.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a precizat că bugetul pe 2018 este unul echilibrat, care asigură buna funcţionare a Primăriei şi instituţiilor subordonate (învățământ, Casa de cultură, Muzeu), dar şi o bună susţinere pentru investiţii.

Ţinta noastră este să menţinem şi anul acesta un buget de investiţii generos, posibil atât prin atragerea de fonduri de dezvoltare prin PNDL și fonduri europene, pe lângă veniturile proprii la bugetul local. De asemenea, marșăm pe măsuri de îmbunătățire a colectării impozitelor și taxelor locale datorate de contribuabili, concomitent cu reducerea cheltuielilor de funcționare a Primăriei și instituțiilor subordonate”, a precizat primarul Aurelia Fedorca.

Un capitol important în buget se referă la investițiile în școli, unde au fost cuprinse proiectele privind creșterea eficiențeienergetice a liceelor, școlilor și grădinițelor din oraș și construirea unei creșe.  De asemenea, printr-un proiect finanțat prin PNDL și de la bugetul local va fi extinsă și modernizată Școala Gimnazială nr.3, iar printr-un nou proiect va fi modernizată Școala Gimnazială nr. 1.

La capitolul infrastructură se regăsesc continuarea lucrărilor pe mai multe străzi, precum și cofinanțarea unor proiecte noi care au fost depuse recent pentru finanțare, privind reabilitarea unor străzi care nu au fost cuprinse în programele de anul trecut, și începerea unor lucrări noi de modernizare străzi.

Din fonduri europene,  se va lucra la proiectele privind anveloparea a 20 de blocuri din oraș, din cele 50 existente.

De asemenea, pe fonduri de cooperare transfrontalieră, a fost depus pentru finanțare un proiect privind construirea unui Centru medical la Negrești-Oaș.

”Nu în ultimul rând, vom finaliza lucrările la stațiunea Luna Șes și vom face toate demersurile pentru a o pune în funcțiune în acest an. Dar, unul dintre cele mai așteptate proiecte, pe care îmi doresc să-l finalizăm în anul Centenarului Marii Uniri, este Centrul Multicultural, cu dotările interioare moderne aferente”, a precizat primarul Aurelia Fedorca.

Lista investițiilor care vor fi derulate în 2018 în orașul Negrești-Oaș

INVESTIȚII ÎN DERULARE:

Modernizare străzi din PNDL:

Alte investiții aflate în derulare:

Centrul Multicultural Negrești-Oaș

Dezvoltarea zonei turistice Luna Șes:

INVESTIȚI NOI PROPUSE PENTRU 2018:

Prin PNDL:

Din fonduri europene:

Din alte fonduri:

– Amenajare spații de joacă în cartierele orașului Negrești-Oaș

– Amenajare teren sport, inclusiv achiziționare tribună la stadionul Negrești-Oaș

– Amenajare Zona Expozitională Muzeul Țării Oașului

PROPUNERI DE PROIECTE NOI:

Proiectul de buget a fost elaborat ținând cont de politicile bugetare naționale și locale, de strategiile locale, județene și naționale, de programele de dezvoltare economico-sociale, dar și de propunerile ordonatorilor de credite din subordine și de programele întocmite în scopul finanțării unor acțiuni, în condițiile legii.