PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Poliția Satu Mare, recomandări pentru circulația pe drum cu polei sau gheață

Poliția Satu Mare le reamintește conducătorilor auto, câteva reguli pe care trebuie să le respecte când circulă pe șosele și drumuri acoperite cu polei, gheață sau zăpadă:

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei);

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;

Echipaţi corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcțional);

Nu bruscaţi comenzile și folosiţi cu preponderență frâna de motor;

În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele și pe drumurile stabilite.

5 LUCRURI PE CARE SĂ NU LE FACEȚI LA VOLAN, PE POLEI, GHEAŢĂ ŞI ZĂPADĂ

  1. Nu lăsaţi nimic la voia întâmplării!
    Înainte de a porni la drum curăţaţi bine geamurile maşinii!
    Planificaţi-vă traseul astfel încât să rulaţi pe cât posibil pe artere mari!
    Plecați cu un sfert de oră mai devreme ca de obicei.
  2. Nu vă credeți pilot de raliuri!
    Pe polei sau gheaţă, distanţele de frânare se multiplică de 10 ori. Aşadar, nu circulaţi cu viteză.
    Păstrați o distanță mai mare între maşina din faţa şi cea pe care o conduceți!
  3. Nu folosiți frâna de picior, ci alternativele!
    Dacă este absolut necesar să frânaţi, faceţi-o cât mai ușor cu putinţă, şi nu ridicaţi piciorul în momentul în care simţiţi în pedală activarea ABS-ului.
    Acelaşi lucru este valabil şi pentru accelerările în trombă, care vor face ca roţile să-şi piardă aderenţa şi să se învârtă în gol.
    Pe gheaţă puteţi încerca şi plecările de pe loc să se realizeze din treapta a 2-a de viteză, însă asiguraţi-vă că ridicaţi progresiv şi lent piciorul de pe ambreiaj.
  4. Nu vă panicați dacă intrați în derapaj!
    În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică.
    Tot ce puteţi face este să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune frână.
    Evitaţi frânarea, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu veţi face altceva decât să accentuaţi alunecarea.
    Nu apăsaţi mai tare pedala de acceleraţie decât atunci când sunteţi 100% sigur că aţi redresat maşina şi aceasta şi-a recăpătat tracţiunea.
  5. Nu vă relaxați la volan, anticipați situaţiile periculoase!
    Anticiparea este esențială în condiţii de iarnă, de aceea încetiniţi prin frână de motor înainte de a ajunge în aceste zone şi nu acţionaţi frâna dacă simţiţi că maşina începe să derapeze uşor.
    Mare atenţie la cum conduceţi, mare atenţie la cei din jur şi la orice obstacole vă ies în cale, precum şi la starea drumului.

Sursa – IPJ Satu Mare

 

 

 

 

Exit mobile version