PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Primarul din Carei a pierdut procesul. Trebuie să respecte… limba română

Primarul din Carei, Eugen Kovacs, a pierdut procesul cu Dan Tanasă, președinte-fondator al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), fiind obligat să respecte limba oficială de stat în România, limba română. Edilul careian a amplasat în spațiul public două plăci comemorative inscripționate exclusiv în limba maghiară, anunță http://www.dantanasa.ro/.

“În urmă cu câțiva ani, primarul UDMR Eugen Kovacs a amplasat în spațiul public din municipiul Carei două plăci comemorative inscripționate exclusiv în limba maghiară, fapt ce încalcă Constituția României care prevede faptul că în România singura limbă oficială de stat este limba română.

În cursul anului 2015, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) i-a solicitat primarului Kovács Jenő să respecte limba oficială de stat în România însă liderul UDMR a refuzat.

Luni, Tribunalul București a dat dreptate reclamantului și l-a obligat pe primarul UDMR să respecte limba oficială de stat și Constituția României”, precizează Dan Tanasă.

Sentința instanței pe scurt: „Admite acţiunea. Obligă pârâtul să înlocuiască placa comemorativă “ Kolcsey Ferenc” amplasată pe clădirea Colegiului Tehnic Iuliu Maniu şi placa comemorativă “ Petofi Sandor” amplasată pe clădirea Şcolii Gimnaziale nr. 1, ambele situate în Municipiul Carei şi să amplaseze alte plăci comemorative care să respecte caracterul de limbă oficială de stat a limbii române în sensul că limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii naţionale. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 50 lei, cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la sediul Tribunalului Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05.02.2018”.