PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Succes! Conduce o afacere de 50 de ani. Astăzi a ajuns la 2 mil. de euro

Trecerea de la comunism la capitalism a adus modificări în toate domeniile din România. În Satu Mare, însă, o cooperativă agricolă a supraviețuit cu brio acestei treceri. De când a fost înființată, este condusă de același om: Francisc Mozer. O conduce cu mult devotament, dovadă fiind cei 50 de ani de existență, cei 150 de angajați și cele 1.000 de animale pe care le are în grijă. Și, bineînțeles, cifra de afaceri, care în 2017 a ajuns la peste 2 milioane de euro.

Franisc Mozer este în vârstă de 72 de ani, din care 50 i-a petrecut conducând afacerea din comuna Petrești. Astăzi, la vârsta aceasta, continuă să o facă. Fostul CAP a supraviețuit multor greutăți, însă a continuat să meargă mai departe. În prezent, afacerea devine tot mai prosperă pe zi ce trece.

“Până în ’92 a fost CAP și atunci am transformat în societate agricolă și de atunci funcționează ca societate agricolă”, a spus Francisc Mozer, directorul societății agricole din Petrești pentru Digi24.

10.000 de lei din lapte, zilnic

În fermă sunt 1000 de taurine, ce dau zilnic 6.000 de litri de lapte, adică peste 10 mii de lei în fiecare zi.

Înafară de animale, directorul societății agricole din Petrești deține aproape toate terenurile agricole din zonă, unde cultivă grâu, proumb, orz, ovăz, secară. La final, proprietarii de drept ai terenurilor primesc în fiecare an cotă parte din profi. Anul 2017 a fost prosper, așadar, pentru fiecare hectar de teren propietarii au primit 1600 de kg de cereale sau contravaloare în bani, ulei, zahăr.

Ceaușescu al comunei Petrești

Angajații îl respectă și sunt mulțumiți de modalitatea pe care Francisc Mozer o folosește în conducerea fermei.

“Satul e îmbătrânit și n-are cine lucra și domnul inginer a luat în arendă și lucrează. Bine face! E ca Ceauseșcu – cum a fost pentru România, așa e domnul pentru petreșteni”, a declarat un angajat al societății agricole pentru Digi24.

Producția merge spre export. Cerealele ajung în Ungaria, animalele în Turcia și Grecia, iar laptele este vândut unei firme originar din Olanda.

Exit mobile version