PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Modificări legislative. Polițiștii vor să scape de Poliția Locală

Ministerul Afacerilor Interne, a pus în transparență decizională un proiect de modificare a Ordinului MAI 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice. Potrivit Sindicatului EUROPOL, acest lucru s-a întâmplat fără să existe consultări cu polițiștii din teritoriu sau cu organizațiile sindicale.

Un articol detaliat pe această temă a fost postat miercuri, 27 iunie, de către echipa sindicatului EUROPOL. În continuare, redăm mesajul complet al acestora:

Ministerul Afacerilor Interne, a pus în transparență decizională un proiect de modificare a Ordinului MAI 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, bineînțeles, fără să existe anterior consultări cu polițiștii din teritoriu sau cu organizațiile sindicale. Trecând peste acest detaliu, principalele modificări propuse de MAI sunt mai mult formale și țin de prevederea unor elemente referitoare la includerea și detalierea modului de întocmire a Planului unic de ordine și siguranță publică în ordin, de includerea structurilor de poliție transporturi în cuprinsul activităților efectuate în baza ordinului dar și mențiuni referitoare la elementele care stau la baza modului de constituire a patrulelor.

Sigur, pe hârtie lucrurile stau foarte bine, însă în practică este imposibil să ții cont de prevederile Planului unic de siguranță publică și patrulare sau de Planul de ordine și siguranță publică, în condițiile în care ai 2 polițiști în serviciu care trebuie să acopere un teritoriu cât pentru 3-4 patrule. Chiar dacă zonele de siguranță publică sunt strict delimitate, chiar dacă suprafața de patrulare este clar determinată pentru patrulele auto și pedestre, sunt la ordinea zilei situațiile în care 2 agenți de ordine publică sunt trimiși în serviciu în orașe mari spunându-li-se să se „orienteze” (a se vedea cazul de la Neamț unde colegul nostru Cănărău Ioan a fost trimis în patrulă pedestră, fiind singura patrulă în serviciu, pentru a acoperi tot municipiul Roman).

Totuși, urmare a intenției de modificare a Ordinului 60/2010 organizația noastră a pregătit un set de propuneri menite să elimine complet orice dubii și interpretări cu privire la cooperarea cu polițiștii locali. Cu toate că știm că deranjăm relații politice locale, pentru colegii noștri este important să eliminăm complet orice fel de posibilitate prin care să formeze patrule mixte cu polițiștii locali. Lipsa de pregătire, lipsa autorizațiilor de acces la informații clasificate dar și dezinteresul total al polițiștilor locali, îi pune într-un real pericol pe polițiștii care sunt nevoiți astfel să intervină singuri la scandaluri, infracțiuni flagrante sau alte activități specifice. Să nu uităm nenumăratele cazuri în care polițiștii locali sunau la 112 din sediul lor pentru a cere ajutor că nu știau să aplice legea sau nu puteau să gestioneze interacțiunea cu diferiți contravenienți.

Pentru orice fel de propuneri sau observații pe care le aveți pe marginea acestui proiect, nu ezitați să ne scrieți pe sindicateuropol@gmail.com, pentru că numai împreună vom putea schimba și îmbunătăți condițiile în care ne desfășurăm activitatea.

Exit mobile version