Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

FOTO. Tezaur medieval valoros, descoperit de un sătmărean. ,,Este o identificare unică”

O colecție de matrițe medievale, produse și rebuturi ale unui atelier de ofrevărie, probabil de proveniență occidentală, au fost prezentate ieri de către directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán. Piesele, sub forma unor bulgări de pământ la început, au fost descoperite în 30 aprilie de către un inginer sătmărean. Emil Sabou le-a predat Primăriei Sângeorgiu de Mureș, iar apoi primarul comunei vecine municipiului Tîrgu Mureș, Sofalvi Szabolcs, le-a înmânat muzeului. Piesele sunt în curs de clasare, dar valoarea lor estimativă se cifrează la câteva mii de euro.

“Este o identificare unică, 100 % pentru România sunt cele mai importante piese din perioada medievală care provin de la un atelier de ofrevărie, România se pare că este norocoasă în ultimii ani, pentru că o piesă similară s-a descoperit în 2013 la Sarmizegetusa Regia, tot o matriță, una romană, cea mai frumoasă matriță din perioada romană din lume”, a prezentat Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș noua descoperire.

De un an și jumătate, sătmăreanul Emil Sabou și-a descoperit acest hobby de “căutător de comori”, motiv pentru care și-a achiziționat un detector de metale, nu cel mai performant, entry level, după cum ne-a mărturisit. Când a dat peste comoara de pe una din coastele Sângeorgiului de Mureș, piesele erau doar niște bulgări de pământ.

“Nu mă așteptam să găsesc obiecte de asemenea valoare, ce se găsesește de obicei este fier vechi, din păcate, foarte multe gunoaie, aruncate la marginea pădurilor și monede din perioadă comunistă, marea majoritate. (… ) Aproape de culmea dealului, pe o suprafață relativ mică, de 5-6 mp, am găsit toate aceste obiecte, undeva la 20-30 cm adâncime, în apropierea unui drum de vechi, se vede o urmă de drum de pământ (…) Primele obiecte găsite au fost unul dintre acești doi clești, aproape de final am găsit matrița cea mare, inelul și Corpus Christi de pe crucifix erau la o distanță unul de celălalt de 30-40 cm. Aceasta a fost prima mare descoperire, între timp am mai găsit unele obiecte pe care le-am predat Direcției Județene de Cultură”, a declarat Emil Sabou.

După ce se va încheia procesul de clasare și va fi emisă o hotărâre a Comisiei Naționale a Muzeelor, Emil Sabou va fi recompensat cu o sumă în jur de 5.000 de lei, care va fi votată de către Consiliul Județean Mureș.

Sursa – Zi-de-zi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.