PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pericolul nu a trecut! Târgurile de animale din județul Satu Mare rămân închise

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 148 acțiuni de control. Verificările au vizat: exploatații profesionale și non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociații și fonduri de vânătoare,în trafic rutier.

În cadrul acțiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, existența documentelor de înregistrare și de mișcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante și dezinsectante.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 4 sancțiuni contravenționale, din care 2 amenzi contravenționale în valoare de 2.800 lei, – 1 crescător particular de cabaline – Gerăușa – 1.600 lei – pentru introducerea fără documente sanitare veterinare a unor cabaline în efectivele de animale existente , – 1 transportator de animale – Albești de Argeș – 1.200 lei – pentru nedeținerea autorizației sanitre veterinare de transport pentru mijlocul de transport animale vii și au acordat 2 avertismente – 2 – crescători particulari, din localitățile : 2 Turț – pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislație a animalelor nou achiziționate.

Având în vedere situația epizootologică din ultima perioadă, cu privire la confirmarea a patru cazuri de Pestă Porcină Africană de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București, informăm crescătorii de animale, că riscul foarte mare îl constituie rezervoarele naturale ale virusului reprezentate de porcii mistreți dar și porcii domestici, în cazul în care aceștia intră în contact direct sau indirect prin contacți.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămână închise până la noi dispoziții.

– Suinele domestice din exploatațiile non profesionale trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.

– Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.
– Toți mistreții găsiți morți, în fondurile de vânătoare de pe raza județului Satu-Mare, vor fi afluiți imediat la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul D.S.V.S.A. Satu-Mare, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor de biosecuritate.
– Este interzisă categoric folosirea materiei vegetale – iarbă, fân, paie – provenită din fondurile de vânătoare, șanțurile de scurgere, din zona forestieră, sau din zonele agricole din apropierea pădurilor pentru hrana animalelor sau pentru așternuturile zilnice ale acestora.
– Atenționăm, și pe această cale, toți crescătorii de suine, atât cei din exploatațiile profesionale, cât și cei din exploatațiile non profesionale, că orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porcine, va fi anunțată imediat medicului veterinar concesionar, medicului veterinar oficial, precum și DSVSA Satu – Mare.
– Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.
– Toate animalele suspecte vor fi eutanasiate şi dirijate spre neutralizate, iar proprietarii, de animale , vor fi despăgubiţi, în condițiile prevăzute de legislaţie
– DSVSA Satu-Mare, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Pentru orice fel de sesizări , reclamații în domeniul sanitar veterinar și al siguranței alimentare, vă rugăm să apelați CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956 .

Sursa: DSVSA Satu Mare

Exit mobile version