Județul Satu Mare nu este ferit de pericolul unui cutremur. În zona Careiului și pe aliniamentul Halmeu-Livada există mai multe epicentre, adică locurile unde se produce zguduirea principală a cutremurului și se simte la intensitate maximă. Potrivit specialiștilor, având în vedere că nu suntem la deal sau la munte, cutremurele se produc la suprafaţă, aceste mișcări fiind cele mai periculoase.
Specialiștii inspectoratului de Stat în Construcţii Satu Mare au realizat un studiu, anii trecuți, din care a rezultat că producerea unui cutremur ar avea efecte greu de calculat.
Bilanț: 171 de cutremure în județul Satu Mare
Județul Satu Mare a fost zguduit de 171 de cutremure, între 1092 și 1900, potrivit lucrării Cutremure de pământ în judeţul Satu Mare până la 1900, semnată de Neta şi Ana Iercoşan.
Primul cutremur consemnat de cronicari a produs pagube uriaşe în zona Tisei resimţindu-se şi în zona județului Satu Mare, iar al doilea dezastru a provocat pagube în toată Transilvania acelor vremuri.
Din 1900 nu au mai fost semnalate mişcări tectonice semnificative pe teritoriul judeţului Satu Mare.
Ultimul seism, în anul 2017
Totuși, de-a lungul anilor au mai fost semnalate cutremure de intensitate scăzută în județul Satu Mare, ultimul fiind chiar anul trecut, între localitățile Tarna Mare și Batarci. Atunci, seismul a avut o magnitudine de 2.6 și o adâncime de 12,2 km.
Trebuie luat în calcul faptul că judeţul este străbătut de două culoare tectonice importante ale căror frământări au provocat secole la rând dezastre mari.
Județul Satu Mare rămâne totuși unul dintre cele mai sigure din țară, din acest punct de vedere.