Un vagon de transport vite, de tipul celor care au transportat evreii la lagărele de exterminare din Auschwitz și Birkenau este expus timp de șapte zile în Gara din Satu Mare. Vagonul respectiv nu a fost folosit pentru transportul evreilor, dar este unul identic cu cele care i-au dus la moarte pe cei aproape 19.000 de evrei din Satu Mare. A fost amenajat astfel pentru a atrage atenţia asupra tragediilor din trecut, astfel încât ele să nu se repete.
Expoziţia este realizată de către “Elet Menete Alapitvany – Fundaţia Marşul Vieţii” din Budapesta în parteneriat cu Cominutatea Evreiască din Satu Mare. Vagonul cuprinde, pe lângă o expoziţie fotografică, obiecte şi valize ale evreilor, singurele lucrurile ce le-au luat cu ei în drumul spre moarte.
La intrarea în vagon sunt doi manechini reprezentând doi soldaţi care supraveghează desfăşurarea acţiunii.
Preşedintele Comunităţii Evreieşti Satu Mare, Adrian Beşa, a explicat cum s-a petrecut deportatea evreilor din Satu Mare.
“După ocuparea Ungariei de către germani, în 19 martie 1944, s-a pus în mişcare aparatul miliţienesc pentru pregătirea deportării. La 26 aprilie, tot în 1944, secretarul de stat de atunci Endre Laszlo, dă dispoziţia la consfătuirea din Satu Mare pentru deportarea evreilor sătmăreni. La 3 mai se deschid ghetourile din Satu Mare, Baia Mare şi Mateszalka. În acea zi fatidică, autorităţile responsabile ale acelor vremuri, primarul municipiului Satu Mare, Csoka Laszlo, şeful poliţiei Czegenyi Karoly, şi comandantul jandarmeriei Demeny Miklos, au trimis trupe mixte să-i strângă pe evrei de la casele lor. Trei zile mai târziu acţiunea era încheiată. În ghetou au fost îngrămădiţi aproape 18.900 de evrei şi 2.2.00 de evrei din Carei şi comunele judeţului. Din Satu Mare au plecat şase trenuri încărcate cu câte 3.300 de persoane spre Auschwitz în zilele de 19, 22,26, 29 şi 30 mai, respectiv 1 iunie cu un număr total de 18.863 de deportaţi. Cele şase trenuri au plecat pe drumul fără de întoarcere care s-au oprit în lagărele de la Birkenau şi Auschwitz”, a explicat Beșa.
Evreii au fost foarte importanți în Satu Mare
Cusoscuți antreprenori, ei au fondat unele dintre cele mai mari fabrici din Satu Mare, care există și astăzi.
Au fost: Freud – industria textilă, Szabo şi Reiter – fabrica Unio, fraţii Princz – vase emailate şi construcţii maşini, Markovits – industria spirtului, Vininger – fabrica de cărămidă, Reuter – fabrica de ciocolată, Frenkel – fabrica de bomboane.
Primarul Kereskenyi Gabor a spus că oraşul Satu Mare este mult mai sărac fără comunitatea evreiască.
“Ei au plecat forţat, dar totuşi, consider că ne-au lăsat moştenire foarte multe valori, în primul rând valori arhitecturale de care suntem mândri, valori culturale, valori economice. Avem obligaţia morală să păstrăm memoria, iar noi, ca şi autoritate locală, avem încă o obligaţie foarte importantă, şi anume ca nimeni să nu trebuiască să plece de pe meleagurile natale”, a punctat edilul.