Aproape 10.000 de porții de mâncare au fost gătite pentru oamenii fără adăpost din Satu Mare, din 2015 și până astăzi, în cadrul Asociației O masă caldă.
Noi putem fi mândri de orașul nostru, spune Simona Gavrilă, reprezentanta O masă caldă, deoarece Satu Mare a avut o receptivitate extraordinară în ceea ce privește proiectul.
De la înființarea asociației, voluntarii au participat și continuă să participe în număr mare la activitățile desfășurate în cadrul proiectului, făcând posibilă hrănirea săptămânală a celor fără adăpost.
Asociația funcționează strict pe bază de voluntariat, doar din donații și oameni ce merg de bunăvoie să gătescă pentru cei nevoiași. Cum reușesc totuși de atâția ani să mențină totul pe linia de plutire? Cine sunt voluntarii și beneficiarii? Cum funcționează totul? Despre toate acestea ne-a povestit Simona Gavrilă, reprezentanta O masă caldă din Satu Mare.
Reporter: Vă rugăm să vă prezentați. Cine sunteți și ce faceți în viața de zi cu zi?
Simona Gavrilă: Sunt o persoană foarte energică, cu credința în Dumnezeu, ce crede că poate schimba lucrurile din jur în bine, acționând și oferind puțină fericire, puțin din sufletul ei celor din jur. În viața de zi cu zi sunt fericită pentru că fac ceea ce îmi place, împărțindu-mi timpul între familie, muncă, activităti caritative și oameni dragi. Mă ocup de consultantă în accesarea fondurilor europene și guvernamentale, construiesc proiecte proprii, dar în primul rând împlinesc proiectele și visele altora. Si bineinteles, coordonez în Satu Mare, activitățile Asociației O masă caldă, cu sediul in Cluj Napoca.
R: Cum ați ajuns să înființați la Satu Mare Asociația O masă caldă?
S.G: Mi-am dat seama că banii nu mă fac fericită. Am tendința să muncesc foarte mult și sunt o perfecționistă, dar prin 2015 am simțit că viața mea nu este împlinită dacă nu îmi folosesc talentele pentru a face ceva complet dezinteresat pentru oamenii aflați în nevoie. În acel moment nu conta ce și ce fel de nevoie. Am aflat despre activitatea unor oameni minunați din Cluj care găteau cu voluntari pentru oamenii săraci ai Clujului si formau Asociatia O Masa Caldă.
Am luat legătura cu cu ei și m-au orientat. Mi-au spus că trebuie să identific locația potrivită, grupul țintă, potențiali voluntari și de restul se ocupă ei, mai precis de finanțarea de început, rețetare, etc.
Așa am contactat autoritătile pentru obținerea unui spațiu adecvat și de acolo nimic nu ne-a mai oprit ca în 4 decembrie 2015 să gătim pentru prima dată în Cantina Liceului Tehnologic C-tin Brâncuși din Satu Mare.
Nu a fost greu să găsim beneficiarii, fiind foarte mare nevoie de acest serviciu social în Satu Mare.
R: De ce credeți în acest proiect?
S.G: Este un proiect viabil pe termen scurt si lung.
Pe termen scurt: beneficiarii nu se epuizează, sunt tot mai mulți oameni ce au nevoie de o masa caldă; avem o resursă regenerabilă de voluntari, mereu entuziasmați și implicați din tot sufletul; donatorii ne tratează cu mult respect și seriozitate, încredere. Costurile noastre sunt minime, și până în prezent toți banii ajung la beneficiari sub formă de hrană, neavând costuri administrative.
Pe termen lung, răsplata va fi mai mare in cer.
R: Cum funcționează O masă caldă la Satu Mare?
S.G: Asociatia O masă caldă din Cluj Napoca are acum sucursală la Satu Mare. Functionăm exclusiv pe bază de voluntariat și din donații private. Avem multă flexibilitate în a ne alege beneficiarii. Functionăm conform cadrului legal și atât instituțiile care guvernează orașul sau județul, cât și cele cu răspundere în domeniul sanitar au avut toate deschiderea pentru acest proiect. Si asta datorită oamenilor cu suflet mare care lucrează acolo. Nu este un aspect peste care să trecem fără să îl meniționăm, deoarece au fost alte orașe din țară unde s-a dorit deschiderea de cantine și nu s-a reușit din cauza lipsei de receptivitate. Noi putem fi mândri de orașul nostru!
Spațiul în care funcționăm de la deschidere și până în prezent, ne este pus la dispoziție de Liceul Tehnologic C-tin Brâncusi.
Asociația O masă caldă nu ar exista în Satu Mare fără echipa de bază formată din: Angelica Stratulat, Viorica Coțan, Orsolya Varga, Imola Fabian, Riedl Rudolf, Nicolae Manea, Bibiana Chereji. Ar fi foarte multe nume de menționat aici, nu o putem face, dar le mulțumim tuturor.
R: Dincolo de mâncarea propriu-zisă, ce înseamnă O masă caldă pentru Satu Mare și locuitorii orașului? Ce înseamnă acest proiect pentru beneficiarii lui?
S.G: Cantina O masă caldă este un loc unde reușim să canalizăm dorința de a face bine a sătmărenilor. Oamenii vin pentru că se simt bine gătind cu scopul de a hrăni oameni care se vor culca sătui în acea seară, multumită efortului lor.
Am început ca un proiect mic, cu un număr restrâns de voluntari și am ajuns, datorita locuitorilor orașului, să creștem numărul voluntarilor la câteva sute. Succesul și meritele sunt ale tuturor, nimeni nu poate să și le asume individual. Suntem un proiect comunitar, al tuturor și existăm pentru beneficiarii nostri.
Cât timp vor exista oameni nevoiași de hrănit, se vor găsi și oameni care să îi hrănească. Beneficiarii știu că primesc atenție, ocrotire și un strop de iubire în fiecare porție de mâncare. E clar că apreciază toate acestea.
R: Cine sunt voluntarii?
S.G: Voluntarii sunt admiși fără restrictii sau îngrădiri, cu condiția să aibă starea de sănătate corespunzătoare în momentul în care se prezintă la cantină. Avem voluntari diverși ca profesie, gen, orientări politice sau religioase.
Privim în ochii voluntarilor și suntem prieteni, contăm pe seriozitatea lor. Cei ce doresc să facă voluntariat se înscriu pe adresa de e-mail: omasacaldasatumare@gmail.com. Când se fac programările, li se comunică data la care sunt planificați. Facem planificări pentru cel putin 3 luni în avans, atât de mare este numărul doritorilor. Suntem o asociație foarte bogată, pentru că avem mulți voluntari dornici să se implice.
Teambuildingul este o formă de voluntariat pe care am practicat-o de cateva ori. Colegi de serviciu sau anumite grupuri participa parcurgând toate etapele pregătirii mesei calde: alegerea rețetei, cumpărături, gătit. Am avut echipe de la City Radio, Instituția Prefectului, Penitenciar, Biserica Hildegarda.
R: Primul gând care vă vine în minte dacă vă rog să împărtășiți un moment cu un/o voluntar/ă?
S.G: Apreciez toate momentele pentru că oamenii pe care îi cunosc sunt foarte frumoși și e clar că rezonăm sufletește. Totuși aș menționa atitudinea unei voluntare tinere, care cred că definește foarte bine atitudinea tuturor voluntarilor noștri. Tânăra a participat împreună cu colegii la un teambuilding și imediat dupa ce au venit, s-au apucat de lucru. Eu îi asistam ca să le pun la dispoziție cele necesare și voluntarii veneau mereu să întrebe: “Unde aveți cuțitele……cratițele…….condimentele…..?”. Când gătitul era spre final și strângeam ustensilele, tânăra a venit și a întrebat: “Cuțitele acestea sunt ale NOASTRE sau ale cantinei?”. Felul în care voluntarii îsi însusec acest proiect este fantastic. Și cred că aceasta este cheia succesului.
R: Cine sunt beneficiarii?
S.G: Beneficiarii sunt oamenii fără adăpost ce locuiesc la Centrul Social de Urgenţă pentru Adulţi – Adăpostul de noapte. Acum vorbim de 40 de persoane. Sunt oameni cu povesti de viață impresionante, marea lor majoritate vârstnici, bolnavi, ce supraviețuiesc cu ajutorul sprijinului primit de la stat și a multor sătmăreni care se implică în diverse proiecte caritative pentru a-i ajuta. Nu suntem singurii care ii sprijinim, din fericire.
R: Primul gând care vă vine în minte dacă vă rog să împărtășiți un moment cu un/o beneficiar/ă?
S.G: Vara trecută am trecut pe la Adăpostul de noapte să le duc salam deoarece, nu puteam pregăti o masă caldă în acea perioadă, cantina fiind închisă in timpul vacanței scolare. Am observat câțiva beneficiari stând la umbra, în curtea Adăpostului și i-am întrebat: “Cum sunteti?”. O doamnă, bucuroasă să mă vadă mi-a răspuns cu o întrebare “Doamnă, d-voastră cum sunteți? “. Eu i-am răspuns: “Bine, multumesc!”. Răspunsul ei mi-a înmuiat inima: “Dacă d-voastră sunteți bine, și noi suntem bine!”.
A fost o reveletie acel moment, deoarece am inteles că si noi suntem importanti pentru acei oameni, că se gândesc la binele nostru ca si cum ar fi binele lor.
R: Cum decurge o zi la O masă caldă? Atât pentru voluntari, cât și pentru beneficiari.
S.G: Gătitul propriu-zis are loc vinerea, dar există si o activitate organizatorică, care începe de luni: planificăm voluntarii, stabilim meniul, întocmim lista de cumpărături, distribuim sarcinile și facem cumpărăturile.
În fiecare vineri (cu exceptia vacantelor scolare) ne întalnim cu voluntarii la ora 13.30 la Cantina Liceului C-tin Brâncuși din Satu Mare. La o astfel de acțiune participăm între 5 si 8 voluntari, depinde de complexitatea meniului.
La început se trage tare pentru ca trebuie să curățăm multe legume si să pregătim carnea, dar când mâncarea este pe foc, atmosfera se mai relaxează și sporesc poveștile. Tragem tare din nou spre final, când se face porționarea în caserole. La ora 15.30 sau 16.00, mâncarea este gata si cu o masină asigurată de Direcția de Asistență Socială (DAS) Satu Mare, ajunge la Adapostul de noapte, unde este servită oamenilor care locuiesc acolo. Fiecare beneficiar primește porția sa de mâncare in caserolă.
R: Cum vă procurați alimentele pentru mâncărurile pe care le pregătiți?
S.G: Alimentele sunt de cele mai multe ori achiziționate de voluntarii noștri, din banii primiți ca donație. Se intamplă să primim și donații în alimente de la societăți comerciale, persoane fizice. Cele mai multe alimente le primim chiar de la beneficiarii noștri de la Adăpostul de noapte. Ei din donațiile primite ne dau alimentele ce trebuiesc gătite. În perioada verii ne-au furnizat inclusiv legume, din grădina cultivată de ei.
Majoritatea materiei prime se achiziționează din magazine, vineri, adică în ziua în care gătim. Nu avem depozite, și nu putem ține stocuri.
R: Cum reușiți să mențineți Asociația strict pe bază de voluntariat? Aici mă refer la motivarea oamenilor, să vină, să gătească, dar și la tot ceea ce presupune partea financiară.
S.G: O să vă surprindă, dar nu ne preocupă acest aspect în mod separat. Noi ne facem treaba în fiecare săptămână și atât. Voluntarii povestesc altora despre experiențele lor și așa oamenii prind gust. În plus, pe pagina de Facebook a Asociației postăm poze cu activitățile noastre săptămânale. Din fericire, până acum nu am dus lipsă nici de donatori.
R: Aveți în plan proiecte noi?
S.G: Bineînțeles că avem! În peste 3 ani de activitate, am crescut în așa fel încât cu o singură masă oferită pe săptămână nu putem consuma resursele pe care la avem la dispoziție. Mă refer aici la voluntari și la bani. Așa am fost nevoiți să căutăm o locație unde să putem găti mai multe mese pe săptămână. Soluția s-a concretizat prin luarea în comodat a unui spațiu de pe str. Rodnei nr. 26, aflat în proprietatea Parohiei Greco-Catolice Sf. Francisc.
Pentru a pune în funcțiune bucătăria este nevoie de modificări constructive pentru a asigura circuitul sanitar, dar și de achiziționarea unor echipamente specifice de bucătărie.
Acest proiect necesită fonduri serioase, care depășesc momentan posibilitățile Asociației. Dar nu ne dăm bătuți, vom spori apelurile de strângere de fonduri și am depus și un proiect de finanțare în valoare de 10.000 de euro, pe care sperăm să îl câștigăm.
Sperăm ca până la sfârșitul cestui an să putem inaugura noua bucătărie, până atunci rămânem în locația actuală de la Liceul C-tin Brâncuși.
R: Există mulți oameni ce doresc să ajute. Cum poate comunitatea sătmăreană să vă ajute în vederea concretizării sale? (la proiect mă refer aici, cantina. + dacă mai menționezi și alte proiecte) Și cum pot să se alăture, sub orice formă, Asociației?
S.G: În prezent, avem nevoie de sprijin financiar pentru înființarea bucătăriei comunitare de pe str. Rodnei. Donațiile se pot face ca persoane fizice sau ca și sponsorizari din partea societăților comerciale.
Sucursala Satu Mare are cont bancar propriu unde se pot face viramente sau cash, pe baza de chitanță.
Solidaritate
Dacă doriți să susțineți financiar Asociația O masă Caldă, donații în bani se pot face în următorul cont:
Asociatia O Masa Calda , Sucursala Satu Mare
Lei: RO51BTRLRONCRT0292723302
Contact
Dacă doriți să îi contactați, o puteți face aici:
Web: www.omasacalda.ro
Facebook: www.facebook.com/omasacalda
E-mail: omasacaldasatumare@gmail.com