PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Comuna Călinești iese din insolvență. Romeo Nicoară: Trebuie să învățăm să derulăm proiecte europene

După ani de zile în care cetățenii din Călinești-Oaș au fost puși în situația de a trăi într-o localitate aflată în pragul colapsului financiar, lucrurile au revenit la normal la începutul acestei luni. Comuna condusă de primarul Dinu Birtoc a reușit într-un final să-și achite sumele datorate și să fie la un singur pas de ieșirea din insolvență. Deputatul Romeo Nicoară a tras un semnal de alarmă și a declarat că astfel de situații, cu localități aflate în insolvență, nu trebuie să se mai repete și a declarat că UAT-urile au nevoie de sprijin pentru a învăța mai mult despre ce înseamnă implementarea de proiecte europene.

Cum a început totul

Comuna Călineşti-Oaş a intrat în insolvenţă în anul 2014 din cauza unor probleme la derularea unui proiect european de alimentare cu apă. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în această după-amiază la sediul Partidului Național Liberal (PNL) Satu Mare, edilul liberal din Călinești a vorbit despre acest succes ce a venit după un drum extrem de lung și anevoios.

,,În urma unui control a Direcției Generale Control și Antifraudă s-a descoperit că acea investiție nu este respectată conform cererii de finanțare depusă la vremea respectivă. După acel control, în calitate de viceprimar, am semnalat o serie de nereguli la nivel de UAT Călinești-Oaș. De aici au început blocarea de conturi, sechestru pe bunuri mobile și imobile și a durat aproape cinci ani de zile de când comuna Călinești-Oaș a avut această patimă și această greutate”, a declarat primarul Dinu Birtoc.

Planul de redresare

Primul pas concret către ieșirea din insolvență a fost făcut în anul 2016, însă procedura a fost blocată de mai multe ori. Cu toate acestea, primarul din Călinești a mers mai departe și a reușit să-și salveze comunitatea.

,,După ce am câștigat Primăria Călinești-Oaș în 2016 imediat am pornit toate procedurile posibile și toate solicitările, atât de la județ cât și la ministere, pentru a scoate comuna din insolvență. Până în ianuarie 2017 mai erau încă șase comune din România în insolvență și i-am rugat pe primarii acestor localități să mă ajute cu o informație corectă să văd care ar fi posibilitatea și a comunei Călinești-Oaș să iasă din această criză financiară. […] Ultima întâlnire care a fost pe 19 iunie 2019 la Ministerul Finanțelor Publice mi-a fost semnat acel proiect de Guvern care a fost publicat ulterior în Monitorul Oficial și mi s-a repartizat suma de 4,586,000 lei”, a mai spus edilul-șef din Călinești.

Semnal de alarmă

Deputatul Romeo Nicoară a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că ceea ce s-a întâmplat la Călinești-Oaș ar trebui să ducă la extragere unor învățăminte, iar Unitățile Administrativ Teritoriale din România să fie sprijiniți mai mult atunci când vine vorba de implementarea unor proiecte europene.

,,Ar trebui să învățăm din situația de la Călinești, să tragem niște învățăminte cum să ne păzim de astfel de probleme. Trebuie să învățăm cum să derulăm proiectele europene să nu mai ajungem la astfel de blocaje. Este birocrație inutilă de multe ori, în alte state este mult mai simplu să depui un proiect european și să-l urmărești în implementare, la noi e greu. UAT-urile au nevoie de sprijin în a învăța mai mult cum să implementeze proiecte, să nu se ajungă la situații de genul acesta”, a declarat deputatul Romeo Nicoară.

Suma de 4,586,000 lei (1 milion de euro) a fost alocată comunei Călinești-Oaș din fondul de rezervă bugetară a Guvernului. La finalul săptămânii trecute, sumele către creditori au fost achitate în totalitate, iar în următoarele zile Primăria Călinești așteaptă o sentință definitivă prin care să fie comunicată oficial ieșirea din insolvență.

Odată cu ieșirea din insolvență, Primăria Călinești-Oaș va putea da startul unor proiecte de modernizare a unei comune ce până nu de mult era condamnată la subdezvoltare: ,,Vorbim în primul rând de infrastructură. Cred că orice UAT are nevoie de resurse, de proiecte, canal, asfaltare drumuri și așa mai departe”, a conchis primarul Dinu Birtoc.

 

Exit mobile version