Faimosul polițist Traian Berbeceanu a dezvăluit în cartea sa cum i-a prins pe unii interlopi, printre care şi mai mulţi sătmăreni, în timp ce încercau să vândă utilaje furate din străinătate. În acest dosar, 26 de persoane au fost condamnate la închisoare, printre acestea fiind şi sătmăreni.
Traian Berbeceanu a descris în cartea sa, “Radiografia unei mârșăvii judiciare”, cum s-a petrecut totul, cum au trecut frontiera în Ungaria pentru a cere sprijinul poliţiei din ţara vecină.
El arată că așteptau în punctul de frontieră Borș să intre hoţii cu trei tractorare furate, dar aceştia au găsit în ultima clipă un client în Ungaria, la Debrecen, astfel că riscau să rămână fără munca bine documentată de luni de zile.
“Vestea a căzut ca un trăsnet! Cunoșteam autorii furtului, transportatorii, intermediarii, puteam cu ușurință să identificăm locația furtului și păgubiții, însă eram pe cale să pierdem ceea ce era mai important: tractoarele furate.
Consultându-mă cu echipa, am luat împreună o hotărâre unică în istoria Poliției Române: să mergem în Ungaria ca turiști”, a scris Berbeceanu.
Alături de alţi poliţişti, Berbeceanu a cerut sprijinul poliţitilor din Ungaria, care au fost receptivi.
“Pentru început, am trecut granița în Ungaria cu mașina personală, împreună cu Geo și cu Mircea, cel din urmă fiind un excelent ofițer din cadrul BCCO Oradea, polițist cu contacte profesionale deosebite în țara vecină. Ne-am deplasat în mare viteză spre Debrecen și ne-am prezentat șefului Poliției din acest oraș. I-am explicat cine suntem și ce dorim. Acesta a rămas stupefiat, chemându-și mai mulți subordonați pentru a ne prezenta și a ne da ca exemple de urmat. Nu înțelegea nici abnegația noastră, nici faptul că ne-am luat concediu de odihnă și ne-am deplasat pe cheltuială proprie în Ungaria doar pentru a nu rata o cauză la care lucram.
Polițiștii din Debrecen s-au oferit să ne sprijine. Întrucât noi nu puteam să desfășurăm în mod direct activități polițienești pe teritoriul maghiar, le-am comunicat numerele de înmatriculare și mărcile autoutilitarei folosite de hoți și ale autotrenului utilizat la transportul tractoarelor furate. Le-am spus identitățile persoanelor implicate și faptul că intenționau să vândă tractoarele în Debrecen unei persoane neidentificate. Le-am cerut să realizeze supravegherea suspecților, să identifice locul de descărcare și identitatea cumpărătorului, urmând ca, în baza unei comisii rogatorii internaționale, să ne furnizeze materialele obținute și să indisponibilizeze tractoarele furate.
Am rămas plăcut surprinși de amabilitatea acestora și de rapiditatea cu care au găsit soluții. În câteva minute au contactat un procuror și au decis să înregistreze un dosar în baza informațiilor obținute de la noi. Aveau competența dată de faptul că prezumtivul cumpărător era cetățean maghiar și că tranzacția urma să se petreacă în localitatea Debrecen. Am stabilit să păstrăm legătura prin intermediul lui Mircea și să revenim a doua zi, când urma să aibă loc vânzarea tractoarelor. La plecare, în semn de prețuire, am primit de la ei câteva butelii de vin unguresc, cu însemnele poliției maghiare. Ce oameni deosebiți!”, a scris Traian Berbeceanu.
Detalii mai multe găsiţi în cartea “Radiografia unei mârșăvii judiciare”. (Cartea poate fi cumpărată aici —> https://bit.ly/2kFMndU)
Amintim că Traian Berbeceanu a fost închis pe nedrept într-un dosar fabricat, însă până la urmă a reuşit să facă lumină.
Foto: Momentele în care hoții descărcau din TIR utilajele furate, în orașul Debrecen-Ungaria.