PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Caravană medicală pentru testări gratuite în mediul rural, în weekend, în județul Satu Mare

În octombrie, luna de luptă împotriva cancerului de sân, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer face, pentru al șaselea an la rând, 1.000 de testări gratuite pentru femeile în mediul rural.  Caravana medicală „Nu am făcut destul 2019″ va fi sâmbătă, 19 octombrie, la Școala din Botiz, județul satu Mare, iar duminică, 20 octombrie, la Dispensarul din satul Amați, comuna Păulești, județul Satu Mare. 

Caravana medicala „Nu am facut destul 2019”, care isi propune sa testeze gratuit, in lunile octombrie si noiembrie, peste 1.000 de femei din mediul rural, ajunge, la finalul acestei saptamani, in judetul Satu Mare. Campania de testare si informare a inceput pe 5 octombrie in judetele Timis si Hunedoara. Pe 19 octombrie, de la ora 10.00, va fi in Botiz, la scoala din localitate,iar pe 20 octombrie, de la ora 10.00, la dispensarul din satul Amati, comuna Paulesti.

Pe langa testarile pentru cancerul de san (examinare clinica, ecografie mamara, mamografie), medicii si studentii voluntari fac analize pentru inima (tensiune, puls, EKG), controale ale alunitelor suspecte, spirometrii pentru a verifica functia plamanilor, asigura calcularea indicelui de masa corporala (pentru gradul de obezitate) si fac teste pentru diabet (masurarea glicemiei). Caravana „Nu am facut destul” strange, pentru al saselea an la rand, medici si studenti la Medicina care ofera consultatii si informatii in 14 sate din judetele Timis, Hunedoara, Arad, Satu Mare si Bihor.

Campania de testare si informare „Nu am facut destul” este organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) in parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

„Incercam in acest fel sa ajungem noi la cei care nu reusesc sa vina decat foarte rar la medic. Acolo unde medicii descopera suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asiguram ca femeile fac, tot gratuit, mamografie in clinici de specialitate. Nu lasam pe nimeni de izbeliste. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

In Romania, cancerul mamar ajunge sa ucida mai mult de 3000 de femei in fiecare an tocmai pentru ca nu este decoperit la timp. In lipsa unui program national de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialistii trag un semnal de alarma si le indeamna pe femei sa isi faca lunar o autoexaminare si, cel putin o data pe an, sa mearga la control la medicul specialist.

„E foarte important sa depistam cazurile in situatii curabile. Acest lucru inseamna succes terapeutic, dar si costuri mai mici pentru sistemul national de sanatate. Clar, rezultatele se vad. Din pacate, nu avem inca in Romania un program national de screening pentru depistarea cancerului de san, in ciuda promisiunilor repetate din partea autoritatilor.”, explică dr. Catalin Costovici, medic primar oncolog.

 

Exit mobile version