PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Lucrări în forță la Centura de Ocolire! Traficul către Petea, îngreunat

Lucrări în forță la Centura de Ocolire a municipiului Satu Mare. Traficul este îngreunat la ieșirea din municipiul Satu Mare către Petea. 

Două echipe lucreză concomitent la Centură: una se ocupă de tronsonul de la Hotelul Dana, acolo unde se va construi noul pod peste Someș ce va fi cuprins în Centură. O altă echipă se ocupă de tronsonul spre Petea, către Someș. În aceste momente, se lucrează intens la tronsonul spre Petea, astfel traficul în zonă este îngreunat.

“Centura municipiului Satu Mare este un proiect vital pentru municipiul Satu Mare. Motiv pentru care municipalitatea a acordat tot sprijinul în vederea demarării lucrărilor. După semnarea contractului în 2015, putem spune că ne aflăm acum într-un alt moment cheie în derularea acestei investiții, odată cu demararea lucrărilor. Era și firesc să ne implicăm 100%, municipiul Satu Mare este beneficiarul lucrării, sătmărenii sunt principalii beneficiari ai investiției”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare are o lungime de 19,540 km. Traseul variantei de ocolire se desprinde din DN 19A (km 41+900), acesta fiind km 0+000 al proiectului.

După traversarea căii ferate, traseul variantei de ocolire se îndreaptă către nord – vest, intersectându-se cu DN 19 (km 128+000) Oradea – Satu Mare. Această intersecţie va fi amenajată denivelat, cu un pasaj superior, asigurându-se şi conexiunea cu DN 19, prin intermediul unui nod rutier, care are prevăzută o intersecţie giratorie, dispusă chiar sub pasajul peste drumul naţional. În continuare, varianta de ocolire traversează râul Someş cu un pod cu lungimea suprastructurii de 651.10 m, inclusiv viaductele de acces la pod, dispus între digurile de apărare ale municipiului. Racordarea la DN 19 (sfârșitul variantei de ocolire) se realizează prin intermediul unei intersecţii giratorii, la nivel.

Conexiunea Variantei de Ocolire a Municipiului Satu Mare cu reţeaua rutieră existentă de interes national şi judeţean se va face prin intermediul a patru noduri rutiere:

1)  km 6+140 (conexiune cu Bulevardul Cloşca/DJ 194);

2)  km 9+665 (conexiune cu DN 19);

3)  km 13+590 (conexiune cu DN 19A);

4) km 16+288 (conexiune cu DJ 194).

Toate nodurile rutiere vor fi illuminate, solutiile de amenajare a nodurilor rutiere vor fi avizate de CNADNR – Serviciul Siguranța Circulației și Direcția Poliției Rutiere.

Centura Municipiului Satu Mare este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial de Transport – POS Transport. Valoarea investiției este de 68 milioane de euro + TVA.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 18 luni, dar cel mai probabil vor fi exista întârzieri din cauza câtorva probleme cu devierea unor cabluri de înaltă tensiune.