PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO/VIDEO. Cum a fost Revoluția la Satu Mare. Imaginile surprinse acum 30 de ani

Pe 16 decembrie 1989 începea, la Timișoara, Revoluția anticomunistă. Revoluția care a schimbat cursul istoriei din România a fost resimțită și pe meleagurile sătmărene. Fotograful Gheorghe Iancu a surprins câteva imagini faimoase de la Revoluția din 1989 de la Satu Mare.

Gheorghe Iancu, la vremea respectivă fotograf la Cronica Sătmăreană, a surprins momentele când se adună oamenii în Piaţa 25 Octombrie, cum sunt ţinute discursuri de pe balconul Palatului Administrativ. Pot fi recunoscute personalităţi precum Vasile Savinescu, Ion Bledea, sau actorii Vasile Blaga, Corneliu Jipa și Ștefan Mareș.

,,Prima imagine, după cum se vede, e cum a început să vină lumea, de peste pod, s-au strâns din toate direcţiile, de la toate întreprinderile au început să vină. S-au pus drapelele pe biserici, a început lumea să strige Trăiască România Liberă. S-a cântat, s-a jucat Hora Unirii şi nu în ultimul rând s-au spus şi rugăciuni. Binenţeles s-a şi colindat, româneşte, ungureşte, nu s-a ţinut cont de naţie“, spunea autorul.

Întrebat dacă au fost revoluţionari adevăraţi la Satu Mare, Gheorghe Iancu a fost destul de rezervat: “Nu ştiu dacă am fost revoluţionari aici, fiindcă revoluţia a fost la Timişoara unde a izbucnit şi la Bucureşti, Sibiu. Aici e bine că nu s-a tras”.