PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Propunerea unui sătmărean: Trimiteţi în şomaj tehnic bugetarii care nu lucrează!

Un sătmărean ne-a trimis o propunere ce ar trebui să ajungă temă de gândire pe masa Guvernului. El propune trimiterea în şomaj tehnic a bugetarilor care nu lucrează, a căror activitate este suspendată ca urmare a crizei generată de COVID-19, cum au făcut multe societăţi comerciale.

Redăm propunerea sătmăreanului, care a dorit să îşi păstreze, deocamdată, anonimatul:

Mesaj către guvernanţi! Salvaţi ce se mai poate salva din această criză! Vreau să fac o propunere Guvernului. Propunerea mea vine, în primul rând, ca o măsură de evitare a răspâdirii coronavirusului, dar şi una economică!

Dacă tot se vorbeşte de solidaritate, ce ar fi ca statul român să fie solidar cu mediul privat? Dacă o bună parte a angajaților din mediul privat au fost trimiși în șomaj tehnic, cum ar fi ca și statul să își trimită în șomaj tehnic angajații care au rămas momentan fără obiect de activitate? Mă refer, în primul rând, la acele instituții care lucrează pentru public şi care și-au suspendat acum activitatea, precum muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele, direcţiile pentru cultură, casele de cultură. Mai sunt apoi direcţiile pentru cultură şi sport, cluburile sportive, direcţiile agricole, unde angajaţii sunt obligaţi să meargă la serviciu, activitatea fiind mult redusă. Pe lângă aceste instituţii, sunt multe instituţii care şi-au suspendat partial activitatea, cum ar fi cei de la Permise auto, relaţia cu publicul din primării, consilii judeţene. Mare parte dintre aceşti angajaţi ar putea merge în şomaj tehnic. Mai trebuie adăugaţi angajaţii de prin ministere.

Adunate, la nivel naţional s-ar putea face economii foarte importante, esenţiale pe vreme de criză! Nu cred că ar repreezenta o tragedie trimiterea acestora în şomaj tehnic pentru o perioadă de una, două sau chiar trei luni.

Poate banii economisiţi ar trebui direcţionaţi spre cei care luptă în prima linie împotriva COVID-19, spre medici, asistenţi, pompieri, poliţişti, militari, jandarmi, etc.