PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. A început turnarea fundației la podul de la ștrand. Sute de autobetoniere în acțiune

Peste 200 de autobetoniere transportă beton pentru piciorul podului aflat în construcție peste râul Someș, în zona str. Ștrandului. Operațiunea a început miercuri dimineața și va dura până joi seara. Cele peste 200 de autobetoniere vor transporta aproape 2.400 mc de beton.

,,Se toarnă peste 2.400 de mc de beton la primul radier al unuia din cei doi piloni ai podului. Un astfel de radier are aproximativ 4 metri înălțime, folosindu-se și 180 tone de fier beton. Pentru operațiune se folosesc peste 200 de autobetoniere. Se va turna timp de două zile, miercuri și joi”, a declarat primarul Gábor Kereskényi.

Podul este cel mai mare proiect de infrastructura din ultimii 30 de ani din Satu Mare și o construcție unică în nord-vestul României. Acesta va avea 640 de metri, proiectul fiind adjudecat în aprilie 2020 către constructorul austriac Strabag pentru 168 milioane lei. Lucrările au început în iulie 2020, urmând a fi finalizate în doi ani și jumătate.

Structura celui de-al treilea Pod va fi susținută de doi piloni, prin intermediul unor hobane din oțel special, dispuse simetric in sistem semi- harpă. De asemenea, se mai prevede amenajarea a patru benzi de circulație, cu cate două benzi pe sens, două trotuare prevăzute cu parapet pietonal și o pistă pentru bicicliști. Pentru accesul de pe diguri pe trotuarele podului se prevăd patru scări, cate doua scări pe fiecare dig, iar pentru siguranța circulației pietonale se vor amplasa parapete metalici de protecție pe rampe, viaducte si pod precum si pe scările de acces de pe diguri.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Satu Mare