PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, infectat cu COVID-19

Preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, dr. Călin Bumbuluţ, este infectat cu COVID-19. Acesta a descris simptomele și are câteva sfaturi pentru toți cei diagnosticați cu virusul Sars-Cov-2.

,,Pentru folosul colegilor care monitorizează pacienți COVID confirm faptul că saturația O2 este surpriza dar și cheia evoluției bolii; spun surpriza pentru că și au am fost șocat când am constatat o saturație de 77%, pe care mi-am măsurat-o întrucât mă simțeam în ziua 3 mai bine și mai ales nu mai tușeam.

Spun cheia, pentru că nu trebuie intrat în panică, tentația a fost să introduc imediat oxigen (da, în ziua de azi ești privilegiat nu dacă ai Mercedes și vilă cu piscină, ci dacă ai pulsoximetru și tub de oxigen), dar exercițiile de respirat care au dus imediat la reinstalarea tusei, au readus și saturația la 93-94%. Deci, în niciun caz nu introduceți în tratament antitusive, mai ales cele care pot deprima respirația (codeină, dextrometorphan), tusea este cea care repermeabilizează căile respiratorii, probabil și la nivelul alveolelor.

Monitorizarea saturației este esențială; simptomatic, la 77% senzația este paradoxal, de liniște și confort, iar pacientul nu trebuie lăsat să se complacă în această falsă stare de bine. Oricât de cinic sună, mai bine zgomotos și viu, decât liniștit dar mort. După 2 ore de respirat regulat și profund, saturația este de 97%”, a scris Călin Bumbuluț, pe Facebook.