PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Un sătmărean, candidat independent pentru Camera Deputaților, Diaspora

Darius Radu Constantin, economist și muzician, liderul grupului ARMA, a devenit cunoscut prin mesajele dure îndreptate împotriva clasei politice și cele empatice pentru românii plecați în lume. Candidează ca independent, în circumscripția Diaspora, la Camera Deputaților.

Cine sunteți, domnule Darius Radu Constantin, şi ce căutaţi în politică ? 

Darius Radu Constantin: Bună ziua, în primul rând vreau să vă mulțumesc pentru acest interviu. Cine sunt? Un sătmărean care a terminat clasele 1-4 la Lucian Blaga iar 5-12 am fost la Colegiul National Mihai Eminescu. După liceu, am mers la facultate in Cluj la Babeș-Bolyai– Facultatea de Stiinte Economice. Totodată sunt un cetățean total nemulțumit de ce se întâmplă în România, un cetățean care a fost în stradă, a protestat, un cetățean care a făcut melodiile care au trezit o țară întreagă – vorbim de melodii care au făcut zeci de milioane de vizualizari. Iar după toate aceste acțiuni am tras o concluzie: Am stat în stradă și am lătrat exact ca și cățeii, făra niciun rezultat, drept urmare am hotărât să mă duc la următorul nivel și anume să intru în politică.

În Diaspora este un bazin electoral uriaș, pe care încearcă multe grupări să îl coaguleze, fără succes până acum. Aveți în spate un astfel de sprijin?

Datorită acțiunilor mele, am câștigat simpatia românilor din Diaspora. Pe pagina mea ARMA, cei mai mulți urmăritori sunt în felul următor: 1. Anglia; 2. România; 3. Italia; 4. Spania; 5. Germania; din cei aproximativ 70.000 urmăritori, 80% sunt români din afara granițelor. Din 2017 până acum am primit mii de mesaje de la mii de români din străinătate, cu mulți dintre ei povestesc, le cunosc problemele, viața etc. Așa am ajuns să candidez pentru Diaspora. Dacă era să candidez pentru o circumscripție electorală din țară, nu aș fi făcut-o.

Ce le propuneți alegătorilor din Diaspora? De ce să vă voteze? 

În primul rând sunt un român nemulțumit exact ca și ei, în al doilea rând am avut oferte de la partide mai mici și mai mari pe care le-am refuzat. În al treilea rând, un candidat independent poate să facă mai multă treabă pentru Diaspora decât un candidat de la un partid, deoarece eu ca independent nu am pe nimeni în spatele meu care să-mi dicteze ce să fac. Programul meu electoral l-am fcut împreună cu românii din străinătate, am pus un formular pe google forms, la care au răspuns 268 de români, am selectat cele mai importante probleme pe care le-au indicat și astfel s-a născut acest program:

Program electoral – candidat independent Darius Constantin Radu:

1.Înființarea unui call center destinat exclusiv românilor din Diaspora care să funcționeze 24/24;

2.Îmbunătățirea serviciilor ambasadelor și a consulatelor prin reducerea birocrației și simplificarea procedurilor;

3.Introducerea votului electronic.

O clasificare a celor plecați de acasă, făcută de Isabel Allende, spunea că exilatul este cel care privește spre trecut și este mai degrabă nefericit, iar emigrantul privește spre viitor cu încredere și este gata să profite de șansele care i se oferă. Plecarea ca o acțiune impusă sau plecarea ca alegere personală. Dacă ar fi așa, pare că mulți români sunt emigranți, dar au o mentalitate mai degrabă de exilați. Ce părere aveți ?

Eu cred că la români este oarecum o cale de mijloc. Noi, ca români, ne iubim țara, plecăm din România din cauza sistemului prost. Și în timp ce ne bucurăm de avantajele pe care ni le oferă o țară mai civilizată, avem un gând care ne trage înapoi spre patria mama…

Primul lucru pe care îl veți face în Parlamentul României? Din ce comisii parlamentare doriți să faceți parte? 

Primul lucru pe care îl voi face ca parlamentar va fi o platformă pusă la dispoziția oricărui cetățean român aflat în afara granițelor pe care să putem comunica. Mă interesează o singură comisie și anume: Comisia pentru cetățenii aflați în afara granițelor.

Cum vedeți raportul dintre Stat și cetățean? Până unde trebuie să intervină Statul în economie?

Raportul dintre stat și cetățean este o bătaie de joc. Statul român în momentul de față stă! Nu putem să vorbim despre intervenția statului în economie sau în alte domenii…

Ce raport trebuie să fie între Stat și Biserică? 

Sunt un om credincios de religie ortodox, nu sunt în măsură să răspund la această întrebare, dar pot să fac o paranteză: România în momentul de față este în ruinare, și totuși statul român face donații de zeci de milioane de euro la o catedrală? Timp în care n-avem spitale, n-avem autostrăzi, n-avem învățământ, n-avem, n-avem…

Basarabia este România? Ce agendă trebuie să avem în relația cu Republica Moldova? 

Basarabia este România în sufletul fiecărui român. Problema este că statul român nu poate să aibă grijă de cetățenii români, unde să mai vorbim de cetățenii din Republica Moldova? Din păcate.

Ultima carte pe are ați citit-o? Ultimul film pe care l-ați văzut?

Ultima carte citită: Dama cu camelii de Alexandre Dumas. Nu prea mi-a plăcut să citesc cărți, materia mea preferată a fost matematica unde participam tot timpul la olimpiade. Ultimul film pe care l-am (re)văzut: Interstellar.

 

 

Exit mobile version