Deputatul Radu Panait a depus astăzi primul proiect legislativ în calitate de deputat ales. Acesta reglementează un lucru stupid care se întâmplă în România, şi anume persoane cu handicap ireversibil sunt obligate să se prezinte în fiecare an la comisia pentru stabilirea drepturilor persoanelor cu handicap să demonstreze că au acel handicap.
Adică o persoană fără o mână sau fără un picior sunt obligate în fiecare an să se deplaseze la comisia respectivă şi să demonstreze că au handicap.
Prin propunerea deputatului Radu Panait, comisiile vor fi obligate să acorde certificat de handicap pe perioadă nedeterminată de timp tuturor persoanelor care suferă de un handicap ireversibil.
“Am venit azi în fața voastră să vă amintesc că suntem norocoși. Norocoși că suntem sănătoși, că suntem în deplinătatea aptitudinilor noastre fizice. Pentru asta trebuie să fim recunoscători.
Dar am venit și să vă mai îndrept atenția către cei mai puțin norocoși. Cei care au diferite probleme de sănătate în urma cărora și-au pierdut o mână, un picior sau cei care au avut neșansa să se nască așa. Știu că nu este un subiect dezirabil sau plăcut. Unii dintre voi ați prefera să vorbim despre moțiuni, dacă vorbim de colegii de la PSD, sau despre patriotism, dacă vorbim despre colegii de la AUR. Dar aceste teme nu reflectă realitatea celor despre care vă spuneam. Pe ei îi interesează să se poată deplasa, mici satisfacții în viața de zi, nu să se târască odată la unul sau doi ani și pe la comisie pentru stabilirea gradului de handicap.
Prezentare la comisie care le produce, poate, umilință. Pentru că ce sens are să se prezinte la o comisie care să îi întrebe periodic dacă cumva le-a crescut mâna sau piciorul? Vă dați seama de absurdul situației? Știu că legea 448/2006, cea care stabilește drepturile persoanelor cu handicap, a fost modificată în 2012. Mai știu și că există un ordin comun al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului sănătății în 2019, care reglementează caracterul permanent al certificatului de handicap pentru acești oameni. Cu toate acestea, mi-au fost semnalate cazuri când reglementările legale nu se respectă. Când membrii comisiei de evaluare s-au purtat fără empatie și fără respect față de acești oameni necăjiți. Gândiți-vă cum ar fi dacă în această situație ar fi fost un copil sau un părinte al vostru. Cum v-ați simți? Către cine s-ar fi îndreptat sentimentul de neputință și de revoltă? Haideți să dovedim că ne pasă și de acești oameni! Haideți să facem ce ține de noi să îi ajutăm! Putem să modificăm legea în așa fel, încât aceste situații să nu se mai repete!”, a spus Radu Panait.