Din 2022, agresorii vor fi monitorizați prin brățări electronice, titrează Avocatnet.ro. Folosirea brățărilor electronice se vor folosi în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să îl părăsească sau de care nu are voie să se apropie. Sunt tratate în lege nu doar dispozitivele pentru agresor, ci și cele pentru persoana protejată, în cazul violențelor domestice.
Potrivit sursei citate, folosirea brățărilor electronice în cazul unor inculpați și al unor condamnați, precum și în cazurile de violență domestică, devine un deziderat mai aproape de realitate. Legea ce reglementează monitorizarea electronică a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Legea oficializată aseară prevede cum vor fi folosite brățările electronice, cine va fi organul de supraveghere. Și înființarea unei infrastructuri naționale în care monitorizarea să poată funcționa. De asemenea, noua lege stabilește că monitorizarea electronică a unor inculpați și condamnați se va face, în sistem pilot, începând din martie 2022.
Mai multe acte normative de la noi fac referire de multă vreme la sistemele electronice de supraveghere, fără ca ele să existe practic sau să aibă măcar o reglementare dedicată. Monitorizarea prin brățara electronică, pe care o cunoaștem mai mult din filme, este adusă adesea în discuție ca o reală necesitate în sistemul judiciar de la noi.
În acest sens, la aproape doi ani de la inițiere, Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale a fost publicată marți în Monitorul Oficial nr. 515.
Chiar dacă Legea 146/2021 intră în vigoare vineri, monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, începând cu data de 1 martie 2022 și până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025.
Legea stabilește că monitorizarea electronică se va putea realiza cu ajutorul brățării electronice, dar și a dispozitivelor fixe. Brățara se va monta pe gleznă sau pe braț, de la caz la caz.
Sistemele și dispozitivele electronice de monitorizare se vor aplica în proceduri judiciare și în executarea pedepselor penale:
- în cazul măsurii controlului judiciar/controlului judiciar pe cauțiune (în cazul inculpaților);
- în cazul măsurii arestului la domiciliu (tot în cazul inculpaților);
- în aplicarea ordinului provizoriu de protecție și a ordinului de protecție care se dau pe legislația privind combaterea violenței de familie;
- în aplicarea ordinului european de protecție;
- în cazul executării pedepselor penale în afara închisorii.
Sursa: avocatnet.ro