PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Lupta Poliției Locale cu cerșetorii. Trucul piciorului dispărut

Peste 60 de cerșetori au fost identificați în cursul lunii mai apelând la mila publicului în diferite locuri din municipiul Satu Mare. Cerșetorii au început să iasă tot mai mult în oraș odată cu venirea căldurii, iar în aceste condiţii agenţii Poliţiei Locale i-au “cules” de unde i-au prins și i-au amendat.

Directorul Poliţiei Locale Satu Mare, Vasile Chişluca, a declarat pentru PortalSM că în total au fost peste 180 de cazuri de cerşetorie în luna mai în care au fost implicate 67 de persoane. S-au aplicat 79 de amenzi şi 110 avertismente doar pentru cerşetorie. Unii dintre cerşetori, mai cu probleme, au fost amendaţi şi pentru tulburarea liniştii publice (23), consum de alcool (23), dormit pe bănci pe domeniul public.

Dintre acestea, 35 au fost duse la domiciliile lor, din zone precum str. Toamnei, Ostrovului, Zefirului, fiind şi trei cazuri în care ceretorii au ajuns la Urgenţe deoarece au fost găsiţi pe domeniul public în comă alcoolică, iar cinci oameni au ajuns la secţia de psihiatrie. De asemenea, au fost depistaţi cereştori din Vaslui, Sălaj sau localităţi din judeţul Satu Mare, care au fost trimişi acasă. În cazul celor din comunele apropiate municipiului Satu Mare, cerşetorii s-au întors în oraş în câteva ore.

Este cunoscut faptul că mulţi dintre ei apelează la tot felul de trucuri pentru a-i impresiona pe sătmăreni. Unul dintre ei îşi ascunde piciorul pentru a părea infirm. El este deja cunoscut poliţiştilor locali, dar nu şi sătmărenilor, pe care îi impresionează şi obţine astfel bani.

Practic, o bună parte a cerșetorilor revin la cerșit dar sunt goniți de către polițiștii locali.

Soluționarea cu adevărat a problemei este însă departe de rezolvare. Cerşetorii revin pentru că primesc bani de la oameni iar atât timp cât oamenii le dau bani aceştia vor reveni. Nu de puţine ori chiar poliţiştii locali au fost apostrofaţi de către unii sătmăreni pentru că îi ridică, după ce aceştia se plâng că nu au bani de mâncare şi nici alt mijloc de trai.

Așadar, în lipsa unui program social care să rezolve problema de fond, toată lupta Poliției Locale cu cerșetorii înseamnă un consum foarte mare de resurse umane. Pe de o parte sătmărenii de rând dau bani cerșetorilor și îi întrețin astfel, iar pe de altă parte tot sătmărenii plătesc impozitele și implicit salariile polițiștilor locali pentru a scăpa de ei. Pentru a atrage atenția asupra acestui aspect, Poliția Locală a inițiat o campanie. Au fost puse afișe în autobuze și la localurile din centru în care se explică faptul că aceşti bani nu îi ajută pe cerșetori, ba dimpotrivă. Majoritatea sunt oameni apți de muncă ce inventează tot felul de probleme pentru a face sute de lei pe zi.

În concluzie, potrivit legislaţiei, poliţiştii locali nu pot să facă mai mult decât să îi ridice de pe străzi, să îi amendeze, să îi ducă la psihiatrie dacă e cazul, sau la adăpostul de noapte. Din toate aceste locuri revin pe străzi în câteva ore, sau a doua zi.

Vasile Chişluca susţine că toată această luptă nu este inutilă.

“Dacă îi luăm de 100 de ori din acel loc nu o să mai vină. Amenzile nu le dăm degeaba, dacă se aduna şi Finanţele solicită munca în folosul comunităţii vor fi obligaţi de instanţă să o facă. Este important ca oamenii să nu le mai dea bani”, a spus Vasile Chişluca.

Exit mobile version