Primăria reziliază contractul cu Beny Alex pentru concesionarea ştrandului. Anunțul a fost făcut astăzi de primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.
,,Dorim ca Ștrandul Municipal să redevină accesibil sătmărenilor. Primăria Satu Mare va solicita încetarea contractului dintre municipiul Satu Mare și concesionarul Beny Alex. Considerăm că firma nu și-a îndeplinit obligațiile asumate, contractul nu mai poate continua. Este al doilea an consecutiv în care ștrandul nu este deschis, în care acest serviciu public nu este prestat. Primăria este decisă să redea ștrandul sătmărenilor!”, a declarat Kereskenyi Gabor.
De cealaltă parte, reprezentanții Beny Alex cer de la Primărie 26 de milioane de lei, cu titlul de investiții neamortizate.
Reprezentanţii Beny Alex explică de ce nu deschid ştrandul
Reprezentanţii societăţii Beny Alex, care administrează ştrandul municipal, au explicat, pentru PortalSM, că au luat această decizia de a nu deschide ştrandul deoarece au pierdut, în primă instanţă, un proces prin care sunt obligaţi să plătească, în solidar cu Primăria Satu Mare, despăgubiri în valoare de peste 7 milioane de lei.
“Admite in parte actiunea reclamantei si in consecinta obliga cele doua parate, in solidar, la plata unor despagubiri in cuantum total de 7.904.848,18 lei RON, precum si la plata dobanzii legale aferente acestei sume, dobanda calculata de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la data platii efective”, se arată în hotărârea Tribunalului Satu Mare dată la finele anului trecut.
Povestea, pe scurt
În anul 2008 firma Beny Alex a concesionat ştrandul de la Consiliul Local Satu Mare pe o perioadă de 49 ani în vederea realizării investiţiei. La momentul respectiv terenurile erau libere de sarcini, astfel că au început lucrările iar ştrandul a fost deschis după realizarea unor investiţii.
Ulterior, în anul 2017, o sătmăreancă, S.R.M., a acţionat în judecată firma Beny Alex şi Primăria Satu Mare susţinând că este proprietara unui teren pe care este construit un bazin şi a cerut despăgubiri de milioane de lei.
La finalul anului trecut Tribunalul Satu Mare i-a dat dreptate femeii, dar soluţia a fost atacată de către toate părţile implicate, urmând să fie rejudecată.
Se pare că femeia ar fi revendicat suprafaţa respectivă iar pentru că aceasta nu poate fi retrocedată în natură ea ar fi dat o declaraţie prin care este de acord să fie despăgubită prin fondul Proprietatea. Ulterior s-ar fi răzgândit şi a chemat în instanţă municipalitatea şi firma care a efectuat investiţia.
Suma de peste 7,9 milioane lei pe care a stabilit-o instanţa s-ar baza pe anumite calcule, estimări a valorii terenului şi profitului teoretic pe care l-ar fi putut obţine persoana respectivă în decursul anilor.
În aceste condiţii, reprezentanţii Beny Alex au decis să nu deschidă ştrandul. Ei afirmă că nu au nicio garanţie că după reluarea procesului, la Curtea de Apel Oradea, despăgubirile nu vor avea o valoare mai mare şi se declară nemulţumiţi de toată situaţia în condiţiile în care ei au preluat un teren care, cel puţin pe hârtie, era liber de orice sarcini iar acum sunt nevoiţi să plătească despăgubiri de milioane de lei.
În concluzie, viitorul ştrandului este la mâna judecătorilor.