PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Cea mai veselă și colorată casă din Satu Mare! Pensionarii ce s-au ”plictisit” în pandemie

Cea mai veselă și colorată casă din municipiul Satu Mare se află pe strada Bradului, și este rezultatul muncii a doi pensionari ce au luat pandemia ca pe o oportunitate. Viorica și Mihai Lăpuște au profitat de lunile în care pandemia nu le-a permis să iasă din casă și și-au transformat locuința într-un obiectiv de atracție.

Întâi, casa iese în evidență de la distanță datorită trotuarului colorat în roz, albastru, mov, verde, galben… etc. – fiecare pavaj poartă o altă culoare. Apoi, stâlpii gardului, la fel, îmbrăcați în culori vii, fură privirea trecătorilor. Iar după explozia de culori din fața casei, oamenii trag curioși cu ochiul prin gard, acolo unde Mihai Lăpuște și-a dat frâu liber imaginației…

Totul a început odată cu declanșarea pandemiei, atunci când soții Lăpuște nu au mai putut să iasă din casă, și fiind optimiști din fire, au simțit nevoia să creeze ceva îmbucurător atât pentru ei și cei din împrejurimi, cât și pentru cei ce au drum prin fața locuinței lor.

De lucrurile gospodărești se ocupă amândoi, însă în ceea ce privește partea creativă, Viorica Lăpuște spune că soțul ei este cel ce duce frâiele. Când este întrebat de unde se inspiră, Mihai Lăpuște răspunde modest: Eu, de capul meu...

A început cu ce avea prin curte, iar apoi a făcut un obicei din a căuta prin magazine second hand, la fier vechi sau la piața de vechituri fel și fel de obiecte pe care le îmbină cum crede el mai bine. Pe gardul interior a agățat zeci de doze de bere, doze pe care le-a adunat inclusiv cu ajutorul vecinilor. Într-o cizmă a pus lalele, o cadă le ține loc de piscină – acolo se răcorește domnul Mihai în zilele caniculare – , pe Donald Duck l-a agățat falnic deasupra curții. Jucării, CD-uri, smirnă, porumb, stegulețe, haine, mingi, toate sunt podoabe cu care Mihai Lăpuște și-a colorat căminul.

Și tabloul de când ne-am căsătorit mi l-o scos din casă, a spus Viorica Lăpuște, uimită și ea de inventivitatea soțului ei.

Era pe dulap, nu l-o văzut nimeni acolo, intervine Mihai Lăpuște râzând.

Doamna Viorica a lucrat la Unio, iar soțul ei a fost electrician, împreună au un băiat, și sunt căsătoriți de 43 de ani, patru decenii în care, în ciuda oricăror greutăți, nu au uitat să se bucure de micile plăceri ale vieții.

Am umblat la ștrand, am umblat mult în stațiuni. În fiecare vară eram la Mamaia! De când suntem în pensie nu am mai fost. Doi ani ne-am odihnit, apoi a venit pandemia…”, a spus Viorica Lăpuște cu un zâmbet nostalgic pe chip.

A venit pandemia și și-au creat propria „stațiune” acasă. Au cumpărat doi struți, mai multe rațe mute, flori, și diverse obiecte cu care și-au împodobit curtea. Oamenii se opresc la poarta lor, în special copiii, curioși fiind ce se ascunde în spatele gardului colorat. Soții Lăpuște îi primesc pe toți cu brațele deschise, povestesc cu plăcere despre ei înșiși, își prezintă cu mândrie grădina cu legume, animalele și curtea colorată.

O fost o dată 20 de copii. Ei s-o strâns singuri la poartă: „Nenea, ne lăsați?”. „Da’ cum să nu?!”, spune cu bucurie Mihai Lăpuște.

Chiar și o educatoare le-a promis că le va trece pragul împreună cu grupa ei de la grădiniță. Poate pentru că, dincolo de ornamente soții Lăpuște le oferă tuturor o lecție gratuită de optimism, generozitate, iubire îndelungă și viață trăită cu bucurie. 

Pentru a evita discuţii cu privire la interpretarea felului în care arată curtea (mai ales că nu trebuie să le placă tuturor), trebuie precizat faptul că acest material nu este despre artă, ci despre povestea unor oameni harnici care s-au străduit să își înfrumusețeze gospodăria.

Și poate că în această pandemie fiecare ar fi trebuit să privească în interior și să aibă curajul să își asume cine este și să privească viitorul cu optimism.