PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

LIVE. Centrul de informare Magia Someșului, inaugurat! O nouă zonă de agrement în Odoreu

Centrul de informare Magia Someșului din comuna Odoreu, județul Satu Mare, a fost inaugurat astăzi. Este vorba despre centrul de informare din cadrul noii zone de agrement din comună, care urmează să fie finalizată în curând. Turiștii care vor vizita zona de agrement vor avea posibilitatea, astfel, să se informeze cu privire la istoricul și oportunitățile locului, primind inclusiv o broșură tradusă în trei limbi.

Balta din comuna Odoreu – așa cum este cunoscută de localnici, și nu numai – care a secat în urmă cu câțiva ani, va renaște prin proiectul Un coridor verde fără frontiere, realizat de Primăria comunei Odoreu prin programul de cooperare România-Ungaria.

Obiectivul general al proiectului este conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea moștenirii naturale în zona transfrontalieră a Someșului Inferior prin încurajarea eco-turismului, activităților educative de mediu ca alternative pentru dezvoltarea comunității și integrarea experiențelor practice în programele educative.

Proiectul prevede următoarele activități:

– promovarea valorilor naturale în Ungaria și România

– protejarea mediului și conservarea biodiversității prin stabilirea și funcționarea așa-numitei Platforme de Protejare a mediului și conservării naturii din Szamosmenti prin implicarea membrilor comunităților învecinate, a locuitorilor și a voluntarilor

– revitalizarea florei și faunei pentru crearea de zone de agrement în România și Ungaria

Rezultate:

– o zonă de agrement amenajată în zona Iazului Odoreu de 32,99 ha

– Lacul Csenger revitalizat pentru salvarea speciilor ecologice și a unui Centru de agrement pe o suprafata de 2,14 ha

Bugetul total, potrivit proiectului, este în valoare de 1,025,642.00 euro din care FEDR 871,795.70 euro.

Perioada de implementare a proiectului: 01.04.2018 – 30.09.2020

Inaugurarea Centrului de Informare Magia Someșului a avut loc în prezența autorităților locale și județene, a persoanelor implicate în proiect, dar și a câtorva locuitori din comună, și nu numai.

Transmisiune LIVE PortalSM: