PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Anunț oficial de ultimă oră! Prefectura anunță noile restricții din Satu Mare

Anunț oficial de ultimă oră! Prefectura anunță noile restricții din Satu Mare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare transmite a adoptaat Hotărârea Nr. 50 din 17.09.2021 privind stabilirea şi aprobarea măsurilor care se aplică la nivelul judeţului Satu Mare pentru prevenirea şi combaterea infecțiilor generate de noul Coronavirus.

În conformitate cu prevederile:

În temeiul art.10 din Regulamentul-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă, aprobat prin H.G. nr. 1491/2004,

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

          Art.1. Se meține starea de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 10 septembrie 2021.

     Art.2. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale, precum și în spațiile publice deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spații comerciale, stații pentru transportul în comun în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Administratorii/Proprietarii spațiilor publice afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective.

          Art.3. Se menține obligaţia pentru instituţiile și autorităţile publice, operatorii economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu: triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât si pentru vizitatori, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii si al ministrului afacerilor interne.

Art. 4. Se aprobă Măsurile de prevenire și combatere a infecțiilor generate de COVID-19 unde incidența cumulată a cazurilor este mai mică sau egală cu  2/1000 de locuitori, astfel:

 

Art. 5. Se aprobă Măsurile de prevenire și combatere a infecțiilor generate de COVID-19 unde incidența cumulată a cazurilor este mai mare de 2/1000 de locuitori și mai mică sau egală cu  3/1000 de locuitori, astfel:

 

Art.6. Se aprobă Măsurile de prevenire și combatere a infecțiilor generate de COVID-19 unde incidența cumulată a cazurilor este mai mare de 3/1000 de locuitori și mai mică sau egală cu  6/1000 de locuitori, astfel:

 

Art. 7. Se aprobă Măsurile de prevenire și combatere a infecțiilor generate de COVID-19 unde incidența cumulată a cazurilor este mai mare de 6/1000 de locuitori și mai mică sau egală cu  7,5/1000 de locuitori, astfel:

 

Art. 8. Se aprobă Măsurile de prevenire și combatere a infecțiilor generate de COVID-19 unde incidența cumulată a cazurilor este mai mare de 7,5/1000 de locuitori, astfel:

  1. deplasarea în interes profesional, între locuinţă/gospodărie şi locul /locurile de desfăşurare a activităţii profesionale și înapoi;
  2. deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  3. deplasări în afara localităţii ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

 

Art.9. Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui ANSVSA.

 

Art.10. Se menţine obligaţia operatorilor economici care desfășoară activităţi de tratament balnear de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii.

         

          Art.11. Se menţine obligaţia operatorilor economici care desfășoară activităţi de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sănătăţii.

 

Art.12. Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se desfășoară numai în conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și a ministrului sănătății.

 

Art.13. În condițiile articolului anterior, organizarea și desfășurarea activității instituțiilor publice sau private de cultură care administrează spații special destinate activităților cultural artistice în aer liber se pot realiza cu participarea a cel mult 1000 de persoane pe scaune cu asigurarea unei suprafețe minime de 4 mp/persoană și cu respectarea normelor de protecție sanitară.

 

Art.14. Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea unui număr mai mare de 2500 de spectatori. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare în condițiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

         

Art.15. Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor, rugăciunilor colective și organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase, se desfășoară în interiorul și/sau exteriorul lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară (obligativitate purtare măști de protecție, distanțare fizică și asigurare a soluțiilor de dezinfectare).

 

Art.16. Activitățile de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, definite conform Legii educației fizice și sportului nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

 

Art.17. Competițiile sportive în spațiile închise/deschise se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

 

Art.18. Persoanele fizice, participante la acțiuni organizate și desfășurate în condițiile prevăzute de prezenta hotărâre sunt obligate să facă dovada: vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatului negativ al unui test RT-PCR, rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid, perioadei cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterior confirmării infectării cu SARS-CoV-2 după caz, prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 în conformitate cu OUG. Nr.68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare. Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale UE sau documente compatibile cu acestea, fac dovada prin intermediul unui document (letric sau electronic) care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Obligativitatea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2 nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsa mai mică sau egală cu 6 ani.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit prezentei hotărâri au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al UE privind COVID-19 folosind secțiunea ”VERIFICARE REGULUI INTERNE” din aplicația mobilă ”CHECK DCC” pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fără a reține nici un fel de date sau informații din certificatul verificat.

         

          Art.19. Se aprobă ca transportul intern si internaţional de mărfuri și persoane să se desfășoare în continuare, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, infrastructurii, ministrului sănătăţii si al ministrului afacerilor interne.

 

Art.20. Este permisă desfășurarea activităților de prevenire și combatere a Pestei Porcine Africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 persoane.

 

Art.21. Activitatea piețelor agroalimentare, inclusiv a piețelor volante, a târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor se desfășoară în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

 

Art.22. Se poate institui carantina zonală în condițiile art.7 și art.12 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată cu modificările și completările ulterioare.

 

Art.23. Activitatea în creșe și after-school-uri este permisă numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății.

 

Art.24. În cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății.

 

Art.25. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 50 metri în jurul unităților de învățământ.

 

Art.26. Rata de incidență cumulată la 14 zile se va transmite unităților administrativ teritoriale la interval de 48 de ore. Pe raza unităților administrativ teritoriale se vor respecta   perioadele de restrictii din anexa la prezenta hotărâre.

 

Art.27. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 septembrie 2021 și abrogă prevederile Hotărârii C.J.S.U. nr.42 /2021.

 

Art.28. Prin grija Instituției Prefectului – Județul Satu Mare, prezenta hotărâre va fi comunicată membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Unităților Administrativ Teritoriale din județul Satu Mare și mass-mediei locale.