PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ce este coniacul și de ce este o băutură atât de apreciată?

Franța este principalul producător și exportator de coniac din lume. Acest tip de băutură alcoolică se fabrică doar din cele mai bune fructe ale unor recolte din ani excepționali. Prin urmare, este o băutură foarte râvnită în rândul cunoscătorilor. Deși este cel mai celebru dintre toate distilatele de vin, nu toată lumea îi cunoaște istoria și cu atât mai puțin beneficiile sale.

Originea coniacului

Coniacul își datorează numele unui orășel cunoscut sub numele de Cognac, aparținând regiunii Poitou-Charentes, Franța. Mulți oameni consideră coniacul și brandy-ul ca fiind sinonime. Cu toate acestea, aceasta este o eroare.

Deși este un tip de brandy, pentru a fi numit coniac, trebuie făcut în regiunea Cognac. Prin urmare, orice producție din alte țări va fi doar brandy.

Există două versiuni ale modului în care a fost descoperit coniacul.

Potrivit unor istorici, aceștia indică faptul că s-a născut în secolul al XVIII-lea. În acea perioadă, cererea pentru vinurile distilate din această regiune era foarte mică.

Din acest motiv, viticultorii vremii au decis să-și transforme vinul în brandy. De aceea, era necesar să lase băutura în butoaie, astfel încât să îmbătrânească mulți ani.

Această depozitare în butoaie a deschis calea primelor preparate de coniac din istorie. Această băutură a arătat diferențele remarcabile față de un vin obișnuit.

În principal, dobândeau o nuanță aurie, un miros puternic și rafinat, o ardere înmuiată și o aromă deosebită și atractivă la gust.

Alți cercetători susțin că crearea coniacului este legată de acele vinuri care au fost depozitate pentru uz local. Când marinarii din diferite părți ale lumii au ajuns epuizați pe ținuturile franceze, vinificatorii au văzut o oportunitate de afaceri promițătoare.

Marinarii cereau frecvent vin de cea mai bună calitate pentru a-l lua cu ei în călătorii. Cu toate acestea, acestea nu puteau transporta cantități mari din cauza spațiului limitat pe nave.

Din acest motiv, vinificatorii au decis să fiarbă băutura pentru a crea un concentrat care să poată fi mai ușor de transportat și să ocupe mai puțin spațiu. În acest fel, când marinarii ajung la destinație, băutura va reveni la normal, cu o nuanță aurie și o aromă fenomenală.

Deși coniacul este o bautura tipica a Frantei, adevărul este că englezii și irlandezii i-au dat renumele pe care îl deține în prezent.

În 1765, irlandezul Richard Hennesey și-a construit magazinul de coniac în micul oraș Cognac. Cu toate acestea, anterior unii membri ai dinastiei Martell se stabiliseră deja în oraș. Astăzi, aceste nume sunt mărci emblematice ale producției de coniac.

Astăzi, acest tip de coniac este unul dintre principalele produse exportate de Franța. Fiind foarte solicitat în țări precum Statele Unite, Anglia și diferite națiuni asiatice.

Trebuie remarcat faptul că orice cognac sau coniac este un fel de brandy , dar nu tot brandy-ul poate fi considerat coniac. Acest lucru se datorează denumirii de origine pe care băutura a dobândit-o în 1919.

Mod de pregătire

O parte din magia unui coniac bun se găsește în pregătirea sa. Particularitatea acestui proces este că vinul de struguri albi este supus unei duble distilări în bine-cunoscutele alambicuri tradiționale de cupru.

În prima distilare, se obține un lichior cunoscut sub numele de brouillis, care are o tărie alcoolică de 30 °. În timp ce, în a doua distilare, se obține lichiorul bon chaufe, care are o gradare de 70 °. Cu toate acestea, aceste grade vor începe să scadă, lăsând loc formării coniacului.

Ulterior, după ambele distilări, băutura va fi lăsată să îmbătrânească în butoaie pentru o perioadă de cel puțin doi ani. Timpul petrecut la îmbătrânire este ceea ce va determina calitatea coniacului.

Potrivit unor experți în sănătate, consumul moderat de coniac poate susține proprietățile cardiovasculare ale corpului uman. Deci, este recomandat să beți câte un coniac, de cel puțin 3 ori pe săptămână.

Exit mobile version