Sediul Crucii Roșii din județul Satu Mare a fost reabilitat în totalitate printr-un proiect european în valoare de 534 900,71 de euro. Proiectul „Cooperation for effective response” a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului Ungaria-Slovacia-Romania-Ucraina ENI CBC 2014-2020, cod proiect HUSKROUA/1702/8.1/0125 , având următoarele obiective:
Obiectivul General:
Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea și crearea unei unități de răspuns rapid bine echipate, instruite, care să poată coordona protecția zonei date, dezvolta programe de formare și ateliere comune, schimb de experiențe, să creeze și echipeze sediul și să păstreze un contact strâns cu cu organizatiile publice de salvare și cele nonguvernamentale, creând astfel un mediu de viață sănătos și sigur, reducând la minimum și rezolvând pagubele cauzate de apele interioare și de ploaie, să îmbunătățească mediul.
Obiectivele specifice:
– Crearea unei cooperări transfrontaliere sub formă de instruiri și practici comune
Rezultatul 1: Prin programe de formare și ateliere comune, schimb de experiențe, unitatea antrenată de răspuns rapid a fost dezvoltată și creată.
Rezultatul 2: În zonă a fost creat un mijloc de voluntariat.
Crearea și echiparea sediului, depozitului logistic:
Rezultatul 1: Va putea fi dezvoltată prima bază de salvare civil-tehnică, unde echipele locale și voluntare de salvare civilă ar putea fi instruite și implementate traininguri de pregătire la nivel local.
Rezultatul 2: Riscul de dezastre naturale și provocate de om ar putea fi diminuat prin intervenția rapidă a unității de răspuns bine echipate.
Rezultatul 3: Prin achiziționarea echipamentului necesar, eficiența intervenției va fi îmbunătățită și va fi acordată asistența victimelor dezastrului.
– Rețeaua de cooperare transfrontalieră a organizațiilor nonguvernamentale și publice de salvare
Rezultatul 1: Transferul de cunoștințe al experienței acumulate contribuie la un nivel mai ridicat de protecție a populației și a organismelor economice.
Rezultatul 2: Riscul de dezastre naturale și provocate de om ar putea fi gestionat mai eficient.
Rezultatul 3: Sistemul online stabilit permite asistența reciprocă
Grupuri țintă și beneficiari finali
Grupurile țintă anterioare sunt membrii organizației partenerilor consorțiului din Ungaria, Ucraina și România, Asociația Gărzii Civile și Asociația de Pompieri Voluntari din Vágáshuta și organizațiile oficiale și voluntare responsabile de protecția ordinii publice a satelor vecine.
Grupurile țintă secundare sunt persoanele care locuiesc în satele din zona de inundații din regiunea Tisa Superioară din cele trei țări partenere:
– În Ucraina Biserica Reformată Transcarpathia și Crucea Roşie Ucrainiană Districtul Beherove acționând în 36 de așezări în care trăiesc 52000 de persoane reprezentând grupul țintă.
– În România Crucea Rosie Romana Filiala Satu Mare a acționat în 10 așezări și aici trăiesc cca. 10 000 de persoane, care au fost grupul țintă.
– Municipiul Vágáshuta, Asociația Pompierilor Voluntari a lucrat în 5 sate în care trăiesc 2500 de persoane, este grupul țintă direct.
Activitățile proiectului:
– Activitatile de pregatire
– Activitati de managementul proiectului
– Activitati de comunicare
– Antrenamente și exerciții comune: au fost organizate pentru toti membrii si voluntarii partenerilor din cele 3 tari urmatoarele :
a. Curs de pregătirea împotriva prevenirii dezastrelor
b. Curs de pregătire psihosocială
c. Instruire pentru salvarea la inundații, Pregătire tehnico-salvatoaresi exercitiu de salvare de pe munte, Practică de salvare la inundații și salvare tehnică
ACTIVITATILE PROIECTULUI IN ROMANIA
– Renovarea sediului Crucii Rosii Romane Filiala Satu Mare
– Achiziționarea de echipamente și bunuri : Uniforme, manechin, defibrilator, bocanci, mobilier, laptop, multifunctionala, saci de dormit, vase termoizolante, truse de prim ajutor
– Activitati de instruire:
In Romania au fost organizate urmatoarele cursuri:
- Curs de prevenire si pregatire pentru dezastre, au fost instruiti un numar de 300 de persoane.
- Curs de acordare de prim ajutor, au fost instruiti un numar de 242 de persoane.
- Curs de Intervenţie psihosocială în dezastre naturale au fost instruiti un numar de 70 de persoane
Localitatile in care au fost realizate activitatile de instruire au fost: un.Satu Mare, Carei, Tasnad, Vetis, Andrid, Sanislau, Odoreu, Terebesti, Piscolt, Beltiug.
Contributia UE pentru total proiect a fost de 534 900,71 € din care 104483,08 € a fost pentru partenerul român. Proiectul s-a desfasurat in parteneriat cu Crucea Roşie Maghiară Filiala Szabolcs-Szatmár-Bereg, Consiliul local Vagashuta, Biserica Reformată Transcarpathia, Crucea Roşie Ucrainiană Districtul Beherove si Societatea Naţională de Cruce Roşie din România Filiala Satu Mare.