PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Greva din școli nu rămâne neauzită. Premierul cheamă sindicaliştii la discuţii

Greva din școlile din România şi din judeţul Satu Mare nu rămâne neauzită. Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunțat în această seară că vineri, 21 ianuarie, va avea loc o întâlnire între prim-ministrul Nicolae Ciucă și reprezentanții angajaților din învățământ, având în vedere greva de astăzi desfășurată între orele 11.00 și 13.00.

„Indiferent de procentul de participare la grevă, dacă vor urma negocieri în urma grevei noastre de avertisment înseamnă ne-am atins parțial scopul și începem să fim băgați in seamă. Mulțumesc tuturor colegilor care au ținut azi grevă”, a declarat pentru PortalSM, profesorul Oprea Victor, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Satu Mare.

„Așa cum am fost informat de către Guvernul României și cum este precizat și în Comunicatul dat de ME, vineri, 21 ianuarie,ne vom întâlni cu Prim-ministrul Guvernului României. Trebuie sa recunoaștem ca greva de astăzi a fost o reușită, fiind un serios semnal de alarma pentru guvernanți. Apreciez implicarea tuturor liderilor, atât de la nivelul sindicatelor județene, cât și de nivelul unităților de învățământ. Estimez ca procentul de participare la protestul de astăzi este, în medie, de 75 % din totalul membrilor de sindicat. Mulți membri de sindicat au pus în practică propunerea de a trimite la Guvernul României materialul în care se argumentează de ce  au hotărât sa protesteze” a transmis președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Simion Hancescu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că în data de 21 ianuarie – ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ.

Redăm poziţia acestuia:

“În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor.

Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%.

            În valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.

După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 și 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%). 

De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creșterea fiind mai accentuată in mediul rural. 

Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate.

Ministerul Educației este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învățământ și asumă un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem.

De asemenea, pentru identificarea soluțiilor, în data de 21 ianuarie – ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ”.

Exit mobile version