PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ce trebuie să știți despre iluminatul cu LED-uri

Iluminatul cu lustre LED. Știți despre ce este vorba. Și știți că este calea viitorului – dacă nu chiar a prezentului – atunci când vine vorba de a ilumina totul, de la casele noastre la spațiile publice și până la indicatoarele luminoase de pe aparatele noastre electronice. Dar, odată cu tehnologia care avansează din ce în ce mai mult în fiecare an, iluminatul cu lustre LED a permis o mai mare flexibilitate în proiectare, o mai mare eficiență în utilizare și o serie de alte beneficii care ne afectează viața de zi cu zi.

LED înseamnă „light emitting diode” (diode care emit lumină), dar acesta este doar începutul înțelegerii acestei tehnologii de ultimă oră și a rolului său în proiectarea iluminatului pentru casele noastre. Pe scurt, iată ce ar trebui să știți:

Eficiența iluminatului cu LED-uri

Nu este doar o vorbă la modă – eficiența este numele jocului cu lustre LED. LED-urile sunt de peste cinci ori mai mari decât omologii săi cu incandescență. Ele folosesc doar aproximativ 20% mai multă energie electrică pentru a produce aceeași cantitate de lumină.

O lustra LED de calitate poate rezista între 20.000 și 50.000 de ore. Dacă utilizați lustra timp de 6 ore pe zi, 365 de zile pe an, lustra dvs. cu LED-uri ar putea rezista 20 de ani.

Luminozitatea LED-urilor

Luminozitatea se măsoară în lumeni, în timp ce energia consumată de un bec se măsoară în wați. Pentru a produce cantități similare de lumină, aceste corpuri de iluminat cu LED și cele fluorescente consumă mult mai puțini wați decât becurile cu incandescență sau cu halogen. Un bec cu incandescență standard de 60 W produce 800 de lumeni, în timp ce LED-urile consumă 13-15 wați pentru a produce 800 de lumeni.

Atât iluminatul cu LED-uri, cât și cel fluorescent sunt mai eficiente decât cel cu incandescență: LED-urile consumă cu până la 90% mai puțină energie, iar cele fluorescente cu până la 75% mai puțină. Fluorescențele sunt realizate din tuburi de sticlă și se pot sparge dacă sunt scăpate, în timp ce LED-urile sunt mai durabile. De asemenea, fluorescentele conțin urme de mercur și mai multe state au reguli speciale de reciclare.

Dezavantajele LED-urilor

LED-urile au un cost inițial mai mare, în raport cu becurile tradiționale. Cu toate acestea, oamenii recuperează de obicei costul în câțiva ani, datorită eficienței energetice și duratei de viață lungi a LED-urilor.

De asemenea, LED-urile anterioare emiteau lumină direcțională, ceea ce le face mai potrivite pentru iluminatul de serviciu decât pentru iluminarea ambientală. În prezent, corpurile de iluminat cu LED-uri omnidirecționale au devenit mai frecvente, direcționând lumina către suprafețe reflectorizante sau prin lentile de înaltă calitate pentru a emite o strălucire uniformă și difuză.

Și, deși primele LED-uri au fost asociate cu o acuratețe și o claritate slabă a culorilor, măsurate prin indicele de redare a culorilor (CRI), acestea s-au îmbunătățit în ultimii ani.