PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

INTERVIU. Românii din Ucraina speră că vor fi primiţi în Satu Mare în caz de război

Românii din Ucraina nu se tem foarte tare de izbuncirea unui război care să îi afecteze direct, însă dacă totuşi se ajunge aici ei speră să fie primiţi în judeţele Satu Mare şi Maramureş.

Un fost profesor de istorie, sociolog și mulți ani redactor șef la Ziarul Românilor din întreaga Transcarpatia, corespondent special la Ziarul Românilor din întrega Ucraina, Concordia, și la multe alte ziare din Ucraina, Ion Huzău, a acordat un interviu PortalSM, în care explică foarte bine situaţia de la faţa locului.

El susţine că românii din Ucraina nu sunt speriați de război, iar atâta timp cât va exista Rusia, vor exista și războaie. Motivul principal, spune el, este că se încearcă refacerea fostul Imperiu Rus, iar dacă nu se reușește revenirea, atunci măcar a fostului Imperiu Sovietic, ceea ce reprezintă un fapt imposibil.

Reporter: Ce cred românii din Ucraina despre acest conflict?

Ion Huzău: Românii trăiesc în Ucraina în mai multe zone, în Odesa, respectiv de la gurile Dunării până la Nistru, în Bucovina de Nord și în Maramureșul Istoric. Dacă ne orientăm după evenimentele care au loc în Răsăritul Extrem al Ucrainei actuale, care e departe, populația aproape că e indiferentă față de ceea ce se întamplă. Pentru că istoricește, noi mereu am fost într-o zona mult mai apuseană, zic eu, de Centrul Europei, făcând parte de-a lungul istoriei din Austro-Ungaria, pe urmă din Statul Cehoslovac, imediat după terminarea Primului Război Mondial, pe urmă invazia Hortistă, pe urmă să zicem crearea Rusiei Carpatine și apoi așa numita eliberare a regiunii noastre. În toamna anului 1944, am fost eliberați de către URSS cu toate că Cehoslovacia ca atare nu a participat împotriva URSS-ului niciodată și totuși teritorul nostru a fost înglobat în URSS.

Ce mesaj au românii din Ucraina pentru poporul lor?

Pericolul eventual pentru populația românească din Nord Vestul Ardealului și din Maramureș nu ar fi neaparat  din parte de Est, adică din partea Imepriului Rus. Rusia mai are niște chestii foarte interesante, are niște întelegeri secrete cu Ungaria, deci pericolul poate să fie și din Est și din Vest, părerea mea ca istoric.

Cum văd românii din Maramureșul Istoric invazia? Se tem în toată această situație? 

Populația românească este indiferentă față de altă populație. Transcarpatia e formată din așa zise zone etno și etno-folclorice în acelasi timp. Dacă ne uităm spre raionul Estic, populația e mai ucraineană decât în altă parte. Populația românească e practic polarizată, adică o parte din populație e mai mult indiferentă, iar altă parte atât spre Vest cât și spre Est, deci în ceea ce privește de exemplu Uniunea Europeană sau intrarea Ucrainei în NATO, si așa mai departe, deci e aproape imparțială zic eu, proporția ar fi 50 la 50.

Zonele Ucrainei în pericol sunt cele de Est unde predomina până în seara de luni când Putin a declarat că cele doua inclave au fost recunsocute ca state independente, este bineînțeles o prostie de ordin imperial care în viitor însemnă ceva mult mai deosebit decât ceea ce se întâmplă acuma, urmează sancțiunile.

În orice caz e de la sine înteles că principalul motiv este că un „visător” încearca să refaca fostul Imperiu Rus, iar dacă nu reuseste revenirea, atunci măcar a fostului Imperiu Sovietic, ceea ce e imposibil. Visătorul Putin în ultimul timp cedează mintal, zic eu, e un bolnav care se crede un al dolea Stalin. Se întelege că dacă el a îndrăznit să atace fosta Rusie Bolsevică creată de Lenin urmat de Stalin, el arată lumii întregi că el e cel mai mare Rus și cea mai importantă personalitate care ar aduce Rusia la nivelul de cândva, ceea ce e imposibil, nu doar din punct de vedere politic, ci mai ales din punct de vedere economic, având în vedere că se știe că Rusia e undeva pe locul 10 din punct de vedere economic în lume.

Cum vedeţi dumneavoastră situația? Va fi razboi? Cum s-ar putea desfășura?

Dacă există Rusia, stat imperialist, niciodată nu se va opri de la războaie fiindcă ei nu pot să existe fără. Așa e de când a fost Petru cel Mare și până în mometul de față, de cel puțin 300 de ani, Rusia e un stat expansionist care nu are altceva de făcut decât să atace vecinii și să acumuleze cât mai multe teritorii. Desfășurarea unui eventual război nu se va asemăna cu acele războaie care au fost înainte. Dacă ne uităm din punct de vedere istoric, situația creată acum e aproape la indigo cu situația din octimbrie 1938, acum urmează o altă înțelegere ca cea de la Munchen. E un pericol foarte serios, dar nu mai e Rusia aceea care a fost, nici pe departe.

Care este pericolul la care suntem supuși noi românii de aici? Dar românii din Ucraina?

Ca de obicei, deci Rusia ca atare tinde spre gurile Dunării adică tinde din nou la Nistru și urmează gândurile lor încă de pe timpul lui Petru cel Mare, dar precis că nu le mai reușește, au trecut acele vremuri. Expansiunea rusă nu mai poate să  aibă roade așa cum a mai fost cândva, adică sfârșitul secolului 18, începutul secolului 19. Rusia se zbate pentru a exista.

Care credeți că este în fond motivul acestui conflict?

El a transformat statul într-unul militar imperialist, dacă ne orientam după populatia românească sau maghiară din zona noastră, atitudinea față de ce se întamplă e mult mai diferită, românii sunt aproape imparțiali, ungurii cred în poveștile lui Putin și a lui Orban și așa mai departe.

Cât de îngrijorați sunt românii din Maramureșul Istoric? Există riscul de a-și pierde limba?

Bineînțeles că există riscul de a-și pierde limba. În ultimul timp au existat așa zise reforme în învățământ practic îndreptate împotriva rușilor, având în vedere că limba rusă să nu predomine și atunci au apărut diferite reforme de pe urma cărora suferă minoritățile, în special cele care sunt aborigene, a ungurilor, polonezilor. Încetul cu încetul, în zona noastră copiii se confruntă mai mult cu propaganda pro-rusă încă, cu filme documentare, filme pentru copii, diferite alte lucruri legate de viitorul nostru ca români. Practic dacă ești în ograda unei școli cu predare în română, deoarece în Maramureșul Istoric există, lecțiile ce se predau în limba română adevărată. Copiii vorbesc o limbă păsărească, iar când termină școala devin mancurci, nu își cunosc rădăcinile, cultura, practic ei nu cunosc nici româna ca lumea și nici ucraineana, iar din Facebook și alte chestii ei nici rusa nu o cunosc ca lumea, iar dacă cineva ar vrea să ia cuvântul în fața unei auditorii, nu îi înțelegi. E jale mare și la fel e și în politica actuală.

Cum se pregătesc românii din Ucraina pentru război?

Nicicum, nu pregătește nimeni nimic. Așa au fost deprinși de când e lumea, să nu uităm că strămoșii noștri au trăit o perioadă destul de îndelungată Austriacă, Austro-Ungară, perioada Cevoslovacă, Carpato-Ucraineană, Hortistă, Sovietică. Nu se mai miră nimeni, populația română nu este alarmată de ceea ce se întâmplă, ce va fi va fi, viața merge înainte! Nu sunt pregătiți de război, nici vorbă de adăposturi în caz de ceva, cum era în perioada bombardamentelor. Nimeni nu e pregătit de o eventuală trecere în România pentru a se adăposti de război, să devină refugiat, nimeni nu doreste să fie refugiat.

Aveți încredere că puterile statului își vor proteja neamul?

Da, ne-ar proteja, dacă s-ar ajuge la un conflict foarte serios, atât județul Maramureș cât Satu Mare, eu cred că vor pregăti toate cele necesare pentru a primi persoane nevoite ca să treacă Tisa, Turul. Acum nu se discută chestiile acestea, avem încredere că România nu ne va uita. În ceea ce privește Ucraina, o mare parte din populație crede că Vestul nu va uita de noi pentru că din punct de vedere a actualei situații nu prea văd ca Estul să predomine, au trecut acele timpuri cu toate că există grupări care încă cred că Putin e un înger.

Ce sfaturi aveți pentru români în toată această situație?

Să fie atenți la ce se întâmplă, să fie vigilenți și să spere că nu vor exista asemenea conflicte care ajung până în zona noastră, dar dacă va ajunge, noi românii de aici sperăm că vom fi primiți de romanii din statul românesc, dar e o fantezie să se ajungă până la noi.

Exit mobile version