Asociații bistrițene și sătmărene au dus ajutoare umanitare în Ucraina. Duminică, 13 martie 2022, un grup de sătmăreni alcătuit din Robert Laszlo, managerul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop, președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest, Bianca Angela Cionca, referent, însoțiți de Liuba Horvat, președinta Uniunii Ucrainenilor din România filiala Satu Mare și Vasile Buciuta, prim-vicepreședinte, s-au deplasat la câteva centre de refugiați din Zakarpatia (Ucraina) din orașele Hust și Korolevo, cu un transport important de ajutoare umanitare.
La Hust au fost întâmpinați de directoarea școlii, Jana Mikitiuk. Aici sunt adăpostiți peste 100 de copii orfani cu dizabilități din zona Donbas. Copiii au povestit că de abia au scăpat cu viață, fiind pur și simplu mitraliați de forțele rusești. Cu lacrimi în ochi au mulțumit pentru ajutorul substanțial oferit de România. Gazdele ne-au mărturisit că fără acest ajutor, pur și simplu nu ar avea ce să le dea de mâncare celor mici.
La Korolevo, delegația sătmăreană a fost primită de conducerea orașului. În sala de sport a școlii din Korolevo sunt găzduiți peste 80 de refugiați, în special mame cu copii mici și bătrâni.
Primarul Kipesh Anton a subliniat importanța ajutorului primit din România: ”România este țara care a sărit prima în ajutorul nostru și aș dori să transmit calda noastră recunoștință pentru această înaltă pildă de omenie. Aș dori să ne reîntâlnim într-o împrejurare mai fericită. Românii s-au dovedit a fi cei mai buni vecini ai noștri, fără ei ne-am descurca foarte greu.” Refugiații de aici provin din întreaga Ucraină, în special din zona Cernihisk. Tot cu acest prilej, sătmărenii au realizat un emoționant film documentar. Se cuvine să remarcăm și asociațiile care au contribuit material la realizarea acestui convoi umanitar: Asociația ”Catharsis”, Asociația ”Grigore Moisil”, Asociația ”Alexandru Vaida Voevod”, Asociația Tradițională Progresistă ”Horea”, toate din Bistrița, precum și Asociația Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare.