Odată cu apariția temperaturilor puțin mai ridicate, încep să apară căpșunii de pe marginea drumului, comercianții susținând că fructele sunt autohtone, coapte în solariile din Satu Mare. Conform Jurnalul de Satu Mare, mai mulți producători sătmăreni, recunoscuți pe plan local și național, spun însă, că cei ce vând căpșuni la marginea drumului și susțin că sunt autohtoni, mint cu nerușinare.
Fermierii sătmăreni susțin faptul că fructele vor putea începe să iasă pe piață abia peste o săptămână, iar căpșunii pe care îi găsim azi pe marginea drumului, cu siguranță nu sunt autohtoni. Producătorii sunt speriați de posibilitatea de a nu mai fi crezuți de către cupărători în lunile mai-iunie, când aceștia vor putea să iasă cu fructe românești. Mai mult, un comerciant sătmărean a afirmat că nu îi vine să creadă că sunt căpșuni de la noi deoarece în solariile din Satu Mare, căpșunii sunt încă verzi.
Potrivit Jurnalul de Satu Mare, o altă problemă invocată tot de producătorii autentici, e eliberarea certificatului de producător așa, fără mari probleme unor ”falși producători”.
Mai mulți producători din localitatea Stâna s-au prezentat ieri la Primăria municipiului Satu Mare într-o acțiune de protest față de autoritățile care au refuzat să le elibereze certificatele de producători. În lipsa documentelor, aceștia nu pot vinde căpșuni și alte fructe pe domeniul public, pe raza municipiului Satu Mare, fără a fi amendați. Pentru aceștia problema se va rezolva odată cu întrunirea comisiei de specialitate din cadrul Primăriei.
Prefectul județului Satu Mare, dr.Radu Roca, a confirmat că Instituția Prefectului a trimis o adresă către toate primăriile din județ pentru a identifica producătorii locali care își vând produsele cu forme legale. Astfel, în cursul zilei de miercuri și joi, prefectul a făcut demersurile necesare pentru ca autoritățile competente să verifice legalitatea celor care vând căpșunii ”autohtoni” la marginea drumului.
”Având în vedere numărul mare de comercianți, și pentru a veni în sprijinul producătorilor locali și pentru siguranța alimentară a cetățenilor, am trimis o adresă în teritoriu la primari în care am solicitat să demareze măsurile legale care se impun pentru identificarea comercianților ambulanți legali. Primarii verifică deținerea și eliberarea certificatelor de producători pentru produsele respective. De asemenea, îmi doresc amenajarea unor spații de vânzare special amenajate deoarcece deocamdată nu sunt. Am cerut sprijinul ANAF în organizarea unor acțiuni pentru identificarea comercanților ambulanți ilegali, aflați pe principalele artere rutiere. Trebuie să venim în sprijinul producătorilor locali. Eu nu doresc să îmi depășesc competențele profesionale dar doresc sprijin din partea autorităților pentru ca acești samsari să dispară și astfel să venim în sprijinul producătorilor locali”, a precizat Radu Roca.