PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Radu Panait: ,,Crearea de noi posturi în școli nu ar trebui să fie o prioritate pentru educație’’

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune instituirea funcţiei de director administrativ într-o unitate de învăţământ, care să facă legătura între şcoală şi autoritatea locală. Deputatul USR de Satu Mare, Radu Panait, a reacționat și spune că prioritatea Guvernului ar trebui să fie îmbunătățirea actului educațional și nicidecum crearea de noi posturi în școli.

Redăm, mai jos, declarația făcută de deputatul USR Radu Panait:

,,Care sunt prioritățile României de azi? Facturile la gaz și energie electrică? Inflația? Scumpirea combustibilului? Vă spun eu, pentru Coaliția Sărăciei niciuna dintre aceste trei probleme nu se află pe lista de priorități. Nu contează că românii se confruntă cu o criză de nedescris, pentru ei important este să își țină aproape firmele de casă, a se vedea intenția de a da liber la achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei, dar și să își pună cât mai mulți apropiați în funcții.

Lipsa de stabilire clară a priorităților se vede și în deciziile luate de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Modificările în sistemul de învățământ, fără să țină cont de părerea elevilor, sau cum acestea îi vor afecta, sunt o practică a domnului ministru. Aflăm cu surprindere că acum domnul ministru are în plan să creeze un nou post de director în școli, și anume cel de „director administrativ”, care se vrea a fi o punte de legătură între instituțiile de învățământ și autoritățile locale. Profesorii se zbat să obțină măririle salariale care le-au fost promise, unii dintre ei renunță și aleg să își urmeze cariera în alte țări, în timp ce guvernul nostru nu face decât să își urmărească propriile interese. De posturi noi avem nevoie în școli, nu de îmbunătățirea actului educațional?

Înființarea posturilor de directori administrativi înseamnă doar delegarea sarcinilor care sunt ale directorilor, către altcineva. Mă întreb acum, care o fi rolul directorilor adjuncți? De ce ar trebui să plătim o persoană în plus în fiecare unitate de învățământ pentru a face munca ce de fapt îi revine doar uneia? România are aproximativ 18.000 de unități de învățământ. Înființăm tot atâtea posturi? Cum ne vom permite să îi plătim în condițiile în care cadrele didactice nu sunt nici acum mulțumite de salariile pe care le au?

Haideți să nu încurajăm ca politica să își continue influența asupra învățământului prin directori numiți politic? Cel mai probabil și noile funcții vor fi alocate tot pe baza afinităților politice, și nu pe competență. Și vedem cum din nefericire aceste criterii ne distrug țara și ne trimit tinerii în diaspora. Nu mai promovați conceptul de pile și relații, promovați profesionalismul și eficiența! De asta are nevoie România!”

 

Exit mobile version