Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a fost aprobat un sprijin de 300 de milioane de euro din fonduri externe nerambursabile pentru sectorul agroalimentar, prin Programul Operaţional Competitivitate, a declarat deputatul Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Începând cu 26 mai, fermierii și companiile din industria alimentară vor putea solicita subvenții de la 5.000 până la 120.000 de euro, după care, la sfârșitul lunii iulie, fermierii vor putea încheia un contract cu Ministerul Proiectelor și Investițiilor.
Pentru acordarea de microgranturi este alocată suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi este alocat un buget de 250 milioane euro.
În cadrul programului, microgranturile vor fi acordate subvenții în valoare fixă de 5.000 euro, iar beneficiarii sunt: IMM -uri, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI) şi întreprinderi familiale (ÎF).
În cadrul granturilor pentru capital de lucru pentru IMM-uri, acestea se acordă sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri. Mai exact, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri, dar nu poate depăși suma de 120.000 euro.
Atât în cazul microgranturilor, cât și în cazul granturilor mari vor fi eligibile cheltuieli pentru materii prime, materiale, bunuri și alte categorii de stocuri necesare pentru activitățile curente/operaționale, datorii către furnizorii actuali, inclusiv plăți pentru utilități, cheltuieli cu chirii și/sau redevențe în cadrul contractelor de arendă sau concesiune pentru terenuri agricole. De asemenea, poate fi utilizate pentru cheltuieli de reparații necesare operațiunilor de zi cu zi, cheltuieli de achiziționare a obiectelor de inventariere, inclusiv pentru reluarea activității curente, cheltuieli legate de achiziționarea de echipamente, utilaje, tehnologie, echipamente pentru reluarea activității și pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat.
„Consider că este o bună oportunitate de sprijin de care fermierii ar trebui să profite. Din cauza pandemiei, fermierii s-au aflat într-o situație dificilă, problemele s-au agravat datorită creșterii semnificative a prețurilor la energie, care a culminat și cu o penurie de îngrășăminte și o creștere semnificativă a prețului acestora. Prin oferirea acestor subvenții, dorim să susținem agricultorii, dar și să prevenim o creștere drastică a prețurilor la alimente. Mulțumesc doamnei Hegedűs Csilla și domnului Barabási Antal Szabolcs pentru munca depusă în realizarea proiectului” – a declarat Magyar Lóránd.
Potrivit deputatului sătmărean, în cazul microgranturile de 5.000 de euro, apelul măsurii va fie lansat pe 27 mai, astfel că fermierii trebuie să fie pregătiți deoarece se va ține cont și de data depunerii solicitărilor.
Pentru informații despre subvențiile disponibile și condițiile solicitării pentru județul Satu Mare, vă rugăm să contactați colegii noștri Glatz Beáta telefon 0740 955 585 sau Fekete Gabriella telefon 0771 315 821 și 0748 933 326.