Ministrul Educației anunță schimbări în învățământul preuniversitar: Se renunță la mediile semestriale și la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, informează Biziday. Va fi necesară o singură medie generală la sfârșitul anului școlar.
“Structura anului școlar este deja cunoscută, a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Modificarea esențială, deja agreată este că se renunță la mediile semestriale. Se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale. Va fi necesară o singură medie generală la sfârșitul anului școlar. S-a agreat că minimul de note este N+3, unde N este numărul de ore pe săptămâna. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână într-un întreg an școlar vor fi necesare cel puțin cinci note. A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie. Sunt 30 de județe care au decis că vacanța să fie în ultima săptămână, sunt 10 care au decis că vacanța să fie în a treia săptămână, iar două (București și Suceava) au decis că vacanța să fie in a două săptămână din februarie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Alte declarații ale ministrului Educației:
- Astăzi, 30 mai, începând cu ora 8:00, au fost administrate 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată, pentru clasa a III-a, a V-a și a VI-a.
- Propunem un program integrat național “Masă sănătoasă în școli“, pe o durată de 5 ani, începând cu anul acesta, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, pentru reducerea abandonului școlar. Va avea o finanțare de un miliar de euro, va cupla surse de finanțare de la bugetul național cu fonduri nerambursabile.
- Prima rundă a programului pentru reducerea abandonului școlar finanțat din PNRR a realizat selecția a 1415 școli pentru cheltuieli de hrană, sunt alocate 229 de milioane de lei pentru trei ani, pentru elevii de gimnaziu, care beneficiază de o masă caldă în școli. Urmează runda a doua, pentru care numărul estimat la 350 de mii de beneficiari, elevi de gimnaziu.
- Alte programe similare se vor derula în perioada 2023-2027, cu fonduri europene și ale ministerului Agriculturii sau din bugetul național.
- Doar pentru semestrul doi, Guvernul a alocat 14 milioane de euro pentru programul “Masă sănătoasă în școli”, în acest an. Se derulează în 134 de școli din 150 câte ar fi trebuit, pentru ca 16 școli nu au putut implementa programul.
- La nivelul Guvernului s-a constituit un grup de lucru format din Ministerele Educației, Agriculturii, Sănătății, Finanțelor, Investițiilor și Proiectelor Europene, implicat în programul pentru reducerea abandonului școlar.
Sursa: Biziday