PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Centrală dezafectată din Satu Mare transformată în Muzeu. Investiție de 31 milioane lei

Centrala dezafectată de pe strada Fântânii din municipiul Satu Mare va fi transformată într-un muzeu modern. Scopul Muzeului industrializării forțate și al dezrădăcinării – Satu Mare, așa cum se va numi, este să colecteze, să digitalizeze și să arate generației tinere și turiștilor din Occident procesul de industrializare forțată din acea perioadă.

Proiectul, în valoare totală de în valoare totală de 31 milioane lei urmează să fie depus spre finanțare, urmând să fie finalizat în aproximativ 30 de luni.

Centrul muzeal va avea următoarele componente:

  1. Expoziție permanentă despre industrializare: un spațiu generos având decor și elemente autentice din acea perioadă, în care vizitatorii vor putea parcurge etapele și principalele subiecte ale perioadei comuniste, vizualizate printr-o combinație unică între echipamentele vechi și tehnica digitală. Expoziția permanentă va conține și o parte generală despre comunism, Revoluție și anii ‘90, pentru a crea un context mai larg pentru turiștii și vizitatorii din afara țării.
  2. Spațiu multifuncțional pentru expoziții tematice: un spațiu multifuncțional care va permite organizarea expozițiilor tematice și a altor tipuri de evenimente în incintă: bienală arhitecturală, conferințe și workshop-uri tematice. Expozițiile tematice vor cuprinde teme specifice din perioada comunistă și post-decembristă.
  3. Spații destinate comunității, cu scopul de a reda acest spațiu cetățenilor, în special tinerilor. În aceste spații, se vor organiza, prin implicarea comunității locale, activități educative, culturale și tematice în diverse domenii: artă, muzică, literatură și alte subiecte specifice.

Prin acest proiect, unic pe plan regional, se va realiza un spațiu multifuncțional care prin tematică și servicii expoziționale unice, va include municipiul Satu Mare în lanțul muzeelor tematice, iar comunitatea locală va beneficia de un spațiu comunitar inspiraţional, prin cunoașterea trecutului și folosirea acestui spațiu în viața cotidiană sătmăreană.

Detalii din cadrul proiectului

Se va crea un spațiu muzeal, alcătuit dintr-o incintă delimitată cu două ziduri spre vest – Bd. Transilvania și spre est – Str. Fântânii care delimitează terasa acoperită asigurând atât accesul la corpul muzeului de la nivelul solului spre Parter, cât și accesul direct de la cota digului la Etajul 1.

Corpul MUZEULUI are regimul de înălțime P+2E+M și are dimensiunile în plan  de 9,9 x 43,3 m. Incinta mai dispune de un accent pe verticală, un turn circular cu raza de 2,1 m  cu o înălțime de 36 m și un spațiu tehnic cu regim parter având dimensiunile în plan de 5,5 x 108 m.

Suprafața construită – desfășurată propusă este de aproximativ 565,87 mp.

Bugetul total al proiectului este de 31.955.543,12 lei fără TVA. Valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 20.680.262,70 lei fără TVA. Municipiul Satu Mare se angajează să finanţeze toate cheltuielile neeligibile necesare implementării proiectului.

Sumele vor fi asigurate în Secţiunea de dezvoltare a bugetului local la Capitolul 67.02 “Cultură, recreere şi religie”, Titlul XII “Proiecte cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR”, urmând a fi recuperate în baza cererilor de rambursare/plată întocmite de către Primăria Municipiului Satu Mare.

Proiectul de hotărâre va fi înaintat, în data de 30 iunie, Consiliului Local al Municipiului Satu Mare cu propunere de aprobare.