Imagini splendide au fost surprinse la aproximativ 180 km de Satu Mare, în Munții Rodnei, acolo unde a înflorit bujorul. În prezent, bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de lege.
Parcul Național Munții Rodnei se află la aproximativ 180 km de județul Satu Mare, fiind astfel o opțiune excelentă de minivacanță pentru sătmărenii iubitori de munte și natură.
„Un Colț de Rai, așa arată Parcul Național Munții Rodnei în perioada aceasta cu Bujorul de munte (Rhodondrendron myrtifolium) înflorit. Imagini inedite realizate de colegul nostru ing. Timoftei Filipoiu. Vă așteptăm cu drag!”, transmit reprezentanţii Parcului Naţional Munţii Rodnei.
Bujorul de munte este originar din zonă Balcanilor, în România se întâlnește în zonă Carpaților, la altitudini înalte, în tufe dese cu înălțimea de 20 -25 cm. Bujorul de munte mai este numit și smârdar și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă și se extind din Himalaia, Caucaz, Carpați până în Munții Alpi și Pirinei.
În prezent bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de lege. Culegerea, ruperea sau deteriorarea tufelor se pedepsește cu amendă piperată.