PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Amenințări cu clanuri și dobânzi uriașe. Cum funcționează cămătăria la Satu Mare

Amenințări cu clanuri și dobânzi uriașe. Un individ a fost trimis în judecată după ce s-a ales, în mod ilegal, cu zeci de mii de euro, asta pentru că l-a împrumutat pe un sătmărean cu bani și i-a perceput, săptămânal, dobânzi uriașe.

După ce a împrumutat o sumă de 8.500 de euro, persoanei vătămate i s-au perceput dobânzi săptămânale de câteva sute de euro. Mai mult decât atât, inculpatul a făcut nenumărate presiuni asupra persoanei vătămate. Într-un final, inculpatul s-a ales, în mod ilegal, cu peste 20.000 de euro.

Dobânzi uriașe

La data de 28.11.2019, persoana vătămată depune plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş prin care reclamă faptul că, începând cu luna august 2019, în repetate rânduri a împrumutat mai multe sume de bani, sume pentru care i-au fost percepute dobânzi.

În sarcina inculpatului Augustini se reţine în esenţă că, în anul 2019, a avut ca îndeletnicire oferirea de sume de bani cu titlul de împrumut, lei sau valută, fără a fi autorizat în acest sens. Pentru sumele de bani împrumutate, inculpatul stabilea dobânzi săptămânale, iar acestea difereau în funcţie de suma împrumutată, de exemplu: în luna august a împrumutat-o pe persoana vătămată Vezentean cu suma de 2000 euro, pentru care inculpatul a perceput o dobândă de 250 euro pe săptămână, după care i-a împrumutat o altă sumă de 2000 euro, pentru care inculpatul i-a perceput o dobândă de 250 euro pe săptămână, iar ulterior i-a împrumutat suma de 2500 euro, pentru care inculpatul i-a perceput o dobândă de 350 euro pe săptămână, toate dobânzile fiind percepute cumulativ până la achitarea integrală a împrumutului. De asemenea, în situaţia în care persoanele vătămate nu reuşeau să achite suma datorată sub formă de dobândă în ziua stabilită, inculpatul stabilea o taxă suplimentară de 100 sau 200 euro pentru întârzieri şi era stabilită în funcţie de zile întârziere.

Amenințări cu clanuri

La același termen de judecată s-a procedat la audierea persoanei vătămate, care a arătat faptul că a primit de la inculpat suma de 8500 Euro cu titlul de împrumut pe care a împrumuta-o în mai multe tranșe, respectiv suma de 2000 Euro, în luna august 2019, cu o dobândă de 250 Euro/săptămână; suma de 2000 Euro, două săptămâni mai târziu, cu o dobândă de 250 Euro/săptămână; suma de 2500 Euro, cam la aproximativ 2 săptămâni de la cel din urmă împrumut cu o dobândă de 350 Euro/ săptămână și suma de 2000 Euro, în luna septembrie 2019, cu o dobândă de 350 Euro, pe care ulterior i-a ridicat-o la o dobândă de 700 Euro. Din cea din urmă tranșă de 2000 Euro, i-a dat efectiv suma de 1600 euro, motivând faptul că diferența de 400 Euro este câștigul inculpatului pentru că a făcut rost de această sumă de bani, iar după o săptămână a fost obligată să restitui suma de 2700 Euro.

Pentru fiecare zi de întârziere acesta majora dobânda cu 100 Euro/zi întârziere; pentru fiecare din tranșele acordate, inculpatul susținea că trebuia să împartă suma provenită din dobânzi cu alte persoane din clanul din care face parte. Inculpatul făcea presiuni atât asupra sa cât și asupra familiei sale, prin mesaje telefonice și chiar prin prezența sa la casa lor.

În total, persoana vătămată a împrumutat de la inculpat suma de 8.500 euro, sumă pentru care a plătit în total o dobândă de 22.500 euro. Persoana vătămată i-a restituit suma împrumutată de 8.500 euro şi suma de 22.500 euro sumă ce reprezintă dobânzile percepute de inculpat. Astfel, inculpatul a dobândit, în mod ilegal, suma de 22.500 euro.

Inculpatul a fost trimis în judecată și condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de camătă.

În baza art. 67 Cod penal interzice inculpatului dreptul de a se apropia şi de a comunica cu părțile civile şi dreptul de a se deplasa la locuinţa, locul de muncă sau alte locuri în care părțile civile desfășoară activități sociale, pe o durată de 3 ani, ca pedeapsă complementară.

 

Exit mobile version