PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Secetă extremă. Mai multe cursuri de apă din Satu Mare au secat

Mai multe cursuri de apă din Satu Mare au secat. Debitele si nivelurile cursurilor de apă din arealul Someș-Tisa se situează sub valorile normale pentru această perioadă, cele mai mici valori înregistrându-se pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Crasna, Lăpuş, Iza și pe afluenții din bazinul inferior al Someșului, informează Apele Române.

În momentul actual, este asigurat necesarul de apă brută fără restricții pentru toți beneficiarii care dispun de sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat din cele cinci județe arondate: Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

Ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă şi pe fondul precipitaţiilor reduse înregistrate în județul Satu Mare, sunt secate, pe anumite secțiuni, monitorizate la stațiile hidrometrice, cursurile de apă: Lechincioara (afluent al Văii Rea) – la staţia hidrometrică Boinești, Turţ (afluent al râului Tur) – la staţia hidrometrică Gherţa Mare și Valea Vinului (afluent al râului Somes) – la staţia hidrometrică Valea Vinului.

De asemenea, se înregistrează fenomenul de băltire pe râul Maja (afluent al râului Crasna) – la staţia hidrometrică Corund.

 Nivelul acumulării Călinești-Oaș se situează cu 1,8 metri sub nivelul normal de retenție. Menționăm faptul că acest obiectiv nu reprezintă sursă de alimentare cu apă. Funcțiunile acumulării sunt: apărarea împotriva inundaţiilor, producerea de energie electrică, agrement și piscicultură, în regim natural.

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent situația acumulărilor și a cursurilor de apă.

Facem un apel cetățenilor să conștientizeze că este esențial să folosească echilibrat și responsabil resursele de apă de care dispunem.

Sursa: Apele Române