PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Senatorii și-au votat salarii mai mari: „Un ministru din UE câștigă 15.000 euro, în România 2.500”

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ, informează Digi24. Printre indemnizațiile care ar putea fi majorate se numără cele ale parlamentarilor, miniștrilor, primarilor sau președinților de consiliile județene sau locale.

Decizia luată de Senat, care este prima cameră sesizată, a fost votată chiar în ziua în care judecătorii CCR au decis că majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor sunt neconstituționale.

Senatul a adoptat majorările cu 91 de voturi „pentru” (PSD, PNL, UDMR și parlamentari de la AUR) și 22 „împotrivă” (USR). Parlamentarii au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora. Amendamentul a fost propus de UDMR. Acesta prevede majorarea indemnizațiilor pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică de la 1 noiembrie 2022 și majorarea cu 25% a salariilor şi sporurilor personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.

Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat după ședința de guvern de miercuri că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro.

Senatul este primă Cameră sesizată, iar votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.

Sursa: Digi24