PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Preţul la apă, majorat cu 25%. PNL acuză Apaserv. Kereskenyi către liberali: aştept demisiile voastre!

Preţul la apă a fost majorat cu 25% începând cu 1 ianuarie 2023. Consilierii locali au aprobat în şedinţa de astăzi majorarea preţului la apă ca urmare a creşterii costurilor cu energia electrică. Totul s-a desfăşurat după o serie de acuze şi un schimb de replici între PNL-ul aflat în opoziţie şi reprezentat de către consilierul Victor Cernea pe de o parte şi primarul Kereskenyi Gabor şi conducerea Apaserv din care fac parte şi membri PNL, de cealaltă parte.

Consilierul PNL Victor Cernea a organizat o conferinţă de presă în care a anunţat că se opune majorării acestor preţuri, acuzând conducerea Apaserv de lipsa unui management performant şi că nu a făcut nimic pentru a se adapta la situaţia curentă.

În şedinţa de consiliu el a spus că o simplă majorare a preţului nu poate rezolva problema majoră de la Apaserv.

“În continuare avem un management defectuos care nu a considerat să efectueze nişte investiţii care să reducă pierderile, în continuare avem premii la nivelul Apaservului către conducerea acesteia, care de multe ori s-au deovedit a fi nejustificate”, a spus Cernea.

Leitner arată cum s-au majorat tarifele la curent

Tot într-o conferinţă de presă, directorul Apaserv, Ioan Leitner a explicat de ce este necesară această majorare, arătând modul în care a crescut preţul la curent.

În urmă cu doi ani, energia electrică a costat 290 lei MWh, după care a ajuns la 1.000 de lei MWh, în luna septembrie a ajuns la 1.200 de lei Mwh şi acum la 1.500 de lei Mwh.

Cu această creştere nu putem asigura nici măcar profitabilitatea secţiei. La un moment dat, toate veniturile trebuiau cheltuite pe energia electrică. Astăzi, cu 1.500 lei MWh începem să intrăm în pierdere, o pierdere care se situează între 2 şi 3 milioane de lei pe lună. Avem un profit astăzi de 8.200.000 de lei, încercăm ca până la finalul anului totuşi să ieşim în profit şi să nu intrăm în pierdere. În aceste condiţii, noi nu vom mai putea asigura cofinanţarea fapt pentru care s-a făcut o nouă analiză cost-beneficiu şi o nouă strategie de tarifare”, a spus Leitner.

El a explicat că Apaserv are în derulare proiectul uriaş de peste 200 de milioane de euro de extindere a conductelor în judeţ.

În timpul şedinţei, viceprimarul Adelin Ghiarfaş i-a atras atenţia lui Cernea că ministrul Energiei este un membru PNL care nu a inclus companiile de apă pe lista societăţilor care beneficiază de preţ plafonat, acuzându-l de “infantilism şi o ipocrizie politică fără margini”.

Matuz, replică pentru Cernea

Directorul tehnic al Apaserv, Matuz Bela, membru PNL, i-a dat replica lui Cernea în şedinţă.

“Nu ştiu de unde scot poziţiile de management defectuos pentru că managementul face orice este posibil ca să supravieţuim acestei perioade. Cealaltă problemă este total gratuită. Managementul nu are niciun fel de premii. Nu cred că aşa trebuie pusă problema, politicianist. Dacă vreţi să vă informaţi, informaţi-vă de la surse directe pentru că suntem acolo”, a spus Matuz Bela.

Kereskenyi către Cernea: Aştept demisiile!

Şi primarul Kereskenyi Gabor, la rândul său, i-a dat replica lui Cernea.

Vreau să atrag atenţia domnului consilier Cernea şi mentorului dumnealui. Ei adoptă un comportament al politicienilor care seara critică oaia, iar dimineaţa mănâncă caşul. Încă o dată, vă spun foarte foarte răspicat: aveţi membri în consiliul de administrație de la Apaserv, aveţi membri în consiliile de administraţie în diferite locuri de unde aceşti oameni primesc indemnizaţie. Aştept demisiile de la aceşti oameni! Mergeţi până la capăt şi părăsiţi acele locuri călduţe. Aştept în continuare demisiile din consilii de administraţii şi diferite funcţii pe care le ocupaţi în continuare”, a spus primarul.

După discuţii s-a supus la vot proiectul, care a fost adoptat.

Astfel, din 1 ianuarie 2023 preţul la apă va fi majorat cu 25%.