PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Țigările, alcoolul și grăsimile: printre cele mai importante cauze ale cancerului

În oncologie nu există conceptul de boală! Există doar bolnav, spune dr. Aurora Carmen Bozântan, oncologul Centrului Medical “Ham Janos” din Satu Mare. “La fiecare pacient bolile tumorale se manifestă altfel. Deci, în oncologie există bolnavul și boala sa”, explică specialistul.

Dr. Bozântan s-a născut in Miercurea Ciuc, iar după absolvirea Facultății de Medicină si Farmacie din Târgu-Mureș, în 1996, s-a mutat pe plaiurile natale a părinților ei: a lucrat ca medic de familie în Ardud, apoi pe secția de UPU a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, urmând să lucreze apoi ca medic școlar, însă a activat și de cealaltă parte a sistemului la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Deoarece îi lipsea contactul direct cu pacienţii, a urmat un rezidenţiat în Oncologie în Capitală și la Cluj, pentru ca apoi întorcându-se să construiască de la zero Secția de Oncologie a Spitalului Orășenesc din Negrești-Oaș.

Dar ce ascunde denumirea specialității de oncologie? “Oncologia este una dintre cele mai dinamice ramuri ale medicinei. Începând de la etiologie (cauzele declanșatoare ale bolii), trecând prin patogeneză (declanșarea bolii, parcursul acesteia, transformările cauzate), stabilirea diagnosticului, urmărirea clinică a pacientului, trecând prin tratament și până la monitorizare.

În oncologie de o importanță determinantă este prevenția.

Cercetările oncologice sunt într-un stadiu înaintat, iar tratamentul se schimbă într-un mod dinamic: la începuturi nu exista decât tratamentul standard, de acesta a beneficiat fiecare bolnav. În prezent tratamentul chimioterapeutic variază în funcție de tipul patologiei tumorale, dar există deja și terapie moleculară, respectiv imunologică, care îmbunătățește sistemul imunitar ca să intre în ‘bătălie ”, explică dr. Bozântan.

Despre cancer trebuie știut că constă în diviziunea haotică a celulelor, care afectează țesuturile umane. Aceste diviziuni haotice sunt determinate de mutații ADN și genetice, care afectează ciclurile diviziunilor celulare.

În general este vorba despre multe mutații pentru dezvoltarea unei tumori. Poate pare de necrezut, însă patologiile tumorale au fost descrise și de medicul grec Hipocrate (460-377 I. Hr.), tot el fiind și cel care a “botezat” această boală, “carcinom” însemnând cancer în greacă. Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial anual sunt înregistrate 4,5 milioane de cazuri noi, și două milioane de decese cauzate de cancer.

Cauzele declanșatoare a tumorilor maligne sunt greu de precizat. “Printre cei mai importanți factori de risc, care sunt independenţi de noi, amintim poluarea aerului și a mediului înconjurător, genetica ori anumite virusuri. Sunt și cauze provocate de noi!” spune oncologul. S-a demonstrat că fumatul este cauza cea mai importantă pentru apariția cancerelor pulmonare, a celor din zona ORL, a esofagului, a tumorilor maligne de la nivelul intestinului gros și a vezicii urinare, atenționează medicul. Potrivit celor mai noi statistici, 20% din populația României fumează, și ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că în rândul adolescenților de 15-16 ani acest procent este de 25-30%.

De asemenea, consumul exagerat de alcool afectează organele anatomice din sfera ORL, pot declanșa transformări tumorale maligne și la nivelul esofagului, stomacului, intestinului gros și al pancreasului. Potrivit specialiștilor, consumul exagerat înseamnă mai mult de un pahar de vin, două beri sau un dl de pălincă!

Tot atât de rău este și consumul de grăsimi nesănătoase, spune dr. Bozântan. Din păcate, în regiunea noastră hrana conține multe grăsimi și puține legume și plante. “Să consumăm proteine de bună calitate, carne de pui, pește, în cantitate mai redusă carne de vită. Carnea să nu o prăjim în ulei, mai bine să o gătim în aburi. Să omitem semipreparatele. Să consumăm carbohidrați obținuți din făină integrală, iar dulciurile să le “extragem” mai mult din fructe”, recomandă oncologul.

La ce să fie atente femeile si bărbații ?

Cea mai importantă cale spre însănătoșire este diagnosticul precoce și tratamentul adecvat. În cele ce urmează, cu ajutorul dr. Bozântan vom trece în revistă cele mai importante afecțiuni tumorale și semnele acestora, pentru ca să recunoaștem cât mai rapid simptomatologia acestora.

În cazul femeilor, patologia tumorală malignă este reprezentată de cancerul mamar, iar locul secund este ocupat de cancerul intestinului gros, iar al treilea se situează cancerul de col uterin. La bărbați, pe primul loc se afla cancerul pulmonar, locul al doilea îi revine cancerului de prostată iar pe trei cel al intestinului gros.

După cum vedem, la ambele sexe cancerul intestinului gros apare cu o frecvență crescută, motiv pentru care vom începe cu descrierea acestuia.

Cele mai multe simptome în cazul cancerului de intestin gros sunt legate de actul defecației. În cazul în care, din cauza hemoragiilor de la nivelul intestinului gros, materiile fecale sunt cu sânge, sau decolorate în negru sau se subțiază, toate acestea ne pot duce cu gândul la o patologie a intestinului gros. Tot în această direcție trebuie să ne gândim și în caz de diaree, constipație progresivă, anemie, slăbire exagerată în greutate, lipsa poftei de mâncare. Durerile abdominale, balonările frecvente pot să ne ducă cu gândul la această boală.

Este indicat, persoanelor de peste 50 de ani, efectuarea odată la 10 ani a unei colonoscopii, sau în cazul celor care au avut în familie bolnavi de cancer, se recomandă efectuarea mai devreme a investigației.

În cazul cancerului pulmonar – la fumători – schimbarea felului de a tuși poate să ne ducă cu gândul la existența unei tumori. Precum și sputa hemoragică, respectiv scăderea rapidă în greutate. Este recomandat ca persoanele fumătoare cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani să efectueze anual câte o investigație CT (tomografie computerizată).

Inițial, cancerul de prostată este aproape asimptomatic, deoarece în etapele incipiente nu prezintă semne evidente. Mai târziu însă apar dificultăți la mictiune: bolnavul nereușind eliminarea totală a urinei din vezică nici după micționări frecvente. Acestea pot duce frecvent la infecții. Mai târziu bolnavul observă urina cu sânge, dar sunt foarte frecvente și durerile în zona lombară. Toate acestea se manifestă alături de simptomatologia specifică bolilor tumorale precum: oboseala, scăderea în greutate, anemie. Bărbații de peste 50 de ani ar trebui să efectueze anual câte o investigație PSA, pentru care e necesar doar o simplă prelevare de sânge.

Simptomatologia cea mai frecvent întâlnită în cazul cancerului mamar este modificarea dimensiunilor glandelor mamare, evidențierea la palpare a unei formațiuni tumorale, respectiv creșterea în volum a ganglionilor limfatici din zona axilară. De asemenea pot indica posibilitatea cancerului mamar și modificările de aspect a pielii și ale mamelonului. Este foarte important ca lunar, femeile să efectueze câte o palpare proprie. Pentru femeile cu vârsta de peste 40 de ani, se recomandă efectuarea anuală a unei investigații cu ultrasunete, si pentru cei cu vârsta de peste 45 de ani tot la doi ani o mamografie.

Printre cauzele declanșatoare ale cancerului de col uterin amintim: fumatul, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, infecțiile frecvente ale colului uterin și infecțiile cu Papilomavirusul. Simptomatologia specifică se leagă însă de hemoragii: sângerări importante în cazul menstruației, ori hemoragii între două cicluri menstruale, ori după actul sexual. Pentru diagnosticul precoce se recomandă investigațiile specifice zonei ginecologice și efectuarea testului PAP cu o frecvență de 2-3 ani. Pe lângă toate acestea există vaccinul împotriva virusului HPV, care trebuie administrat tinerelor, înainte de începerea vieții sexuale.

Totodată, în cazul ambelor sexe este foarte frecvent întâlnit cancerul de piele, pentru diagnosticul căruia se recomandă consultul anual la un dermatolog.  

În ce vă poate ajuta Centrul Medical “Hám János” ?

În urma consultațiilor, pe baza anamnezei se poate formula un istoric al bolii. Pe baza investigațiilor și analizelor (inclusiv histopatologice) putem să stabilim stadiul bolii și putem orienta pacienții spre un tratament adecvat. Stabilirea unui diagnostic precoce și corect și efectuarea unui tratament adecvat sunt extrem de importante.

În stabilirea unui diagnostic exact, este foarte importantă conlucrarea unei echipe medicale foarte bine pregătită. La Centrul Medical ‘Hám János” există toți acești specialiști de care este nevoie pentru stabilirea unui diagnostic corect” explică dr. Bozântan.

Cea mai noua clinică din Satu Mare, Centrul Medical “Hám János” se află pe strada Ștefan cel Mare nr. 13 (intrarea de pe strada Ceahlăului). Pentru stabilirea unei consultații oncologice puteți suna la numărul de telefon 0361.733.018 sau să vă prezentați personal la sediul clinicii. 

Exit mobile version