PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Ciorile distrug totul în judeţul Satu Mare. Protejate de lege și autorităţi

Ciorile provoacă pagube uriaşe în judeţul Satu Mare. Păsările, protejate de autoriăţi, distrug efectiv culturi agricole deoarece măsurile de protecţie sunt ineficiente. În aceste condiţii, fermierii urmează să ceară despăgubiri care vor fi plătite de toţi românii. Totul se întâmplă din cauza faptului că sub protecţia legii ciorile se înmulţesc în număr necontrolat iar cota de recoltare este de zece ori mai mică decât ar trebui să fie.

Gestionarul unui fond cinegetic a explicat, pentru PortalSM, că s-a ajuns în această situaţie din cauza schimbării din ultimii ani, după implementarea unei directive europene, prin care se interzice distrugerea cuiburilor şi a ouălor, aceasta fiind metoda cea mai eficientă de combatere.

Prin urmare, ciorile pot fi eliminate doar prin împuşcare, în anumite perioade, însă doar cu autorizaţie. Celelalte metode de alungare efectiv nu funcţionează şi sunt foarte costisitoare.

Practic, în fiecare an se stabileşte, la nivel central o cotă de recoltare. La nivelul judeţului Satu Mare, în anul 2022 pot fi împuşcate 3.100 de ciori, din milioanele care există.

În unele zone cu probleme mari, cum sunt Halmeu, Culciu, Botiz, avem cote de 100-200 de exemplare. Este foarte puţin. Nici nu se vede. La nivel de judeţ cota de recoltare este undeva la 3.100, extrem de mică. Poate dacă s-ar elimina 15.000 sau 30.000 de ciori s-ar mai vedea ceva. Problema este una majoră în judeţul Satu Mare, ar trebui să putem interveni la cuib, cum se făcea în anii trecuţi. Este mult mai uşor şi mai eficient să le distrugi ouăle decât să le vânezi”, a explicat acesta.

Practic, fermierii n-au nicio şansă să scape de ciori. Ei trebuie să ia legătura cu un vânător, care să ceară o autorizaţie, dar nu ar putea primi decât pentru cel mult câteva zeci de exemplare, lucru care nu rezolvă problema. Costul pentru un singur cartuş este de cel puţin 2 lei, astfel că şi cheltuielile cu vânatul ar fi destul de mari.

Trebuie precizat faptul că dacă fermierul încearcă să le elimine pe cont propriu şi în afara perioadei permise, riscă dosar penal pentru braconaj. Astfel, nu le rămâne decât să se uite cum munca lor este efectiv distrusă de ciorile care se înmulţesc necontrolat.

În tot acest timp cei de la ONG-uri stau şi reclamă şi vin cu propuneri aberante. Normal ar fi ca aceşti dăunători care distrug efectiv culturile să poată fi eliminaţi la liber, fără sezon”, a mai precizat gesionarul de fond.

Exit mobile version