Pagube de 1 milion de euro din cauza sondei falsificate de la Moftin. Potrivit surselor PortalSM, pagubele produse în urma incendiului cauzat de valva falsificată de la Moftin se ridică la 1 milion de euro, aici fiind incluse toate cheltuielile, de la personalul specializat la gazele arse şi utilajele distruse.
Procurorii DIICOT au arătat că firma care deţine sonda din Moftin a cumpărat valva de la firma din Piatra Neamţ care cumpăra produse de proastă calitate din China, le falsifica, şi le vindea ca fiind de calitate foarte bună.
După izbicnirea incendiului de la Moftin, Serinus Energy a transmis că acesta s-a produs din cauza unei “scăpări neaşteptate de gaze”.
“Serinus Energy Inc. raportează faptul ca luni, 18 decembrie, 2017, la ora 1:49 am CET, în timpul operaţiei de rutină în care se pregătea sonda Moftinu 1001 pentru viitoarea producţie, a avut loc o scăpare neaşteptată de gaze şi prin urmare acestea s-au aprins”, a transmis societatea.
Potrivit informaţiilor PortalSM, valva a fost cumpărată de la Rombet Piatra Neamţ şi ar fi generat scăpări de gaze ceea ce a dus la incendiu. Focul a fost stins după 20 de zile cu implicarea pompierilor din mai multe judeţe şi a unui specialist din Canada.
Percheziţii de amploare
Amintim că procurorii au efectuat în 19 octombrie 19 percheziţii la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor entităţi comerciale într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de concurență neloială și înșelăciune (prin falsificarea marcajele produselor industriale urmate de comercializarea acestora, fiind induși în eroare beneficiarii în ceea ce privește calitatea şi provenienţa produselor achiziționate).
s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014 și până în prezent, reprezentanții unei societăți comerciale au achiziționat din spațiul asiatic cantități semnificative de robineți de diverse dimensiuni și tipuri, produse ce nu sunt certificate în vederea comercializării în Comunitatea Europeană, pe care le falsificau prin aplicarea de serii de identificare a unor produse similare achiziţionate în acest scop din Europa, dar în cantități mici. Ulterior toate componentele de instalații erau vândute ca provenind din spațiul comunitar, fiind certificate prin utilizarea de documente false.
De asemenea, ofertele comerciale prezentate, care conțineau datele tehnice ale unor robineți din Comunitatea Europeană, erau nereale și susținute de documente care să ateste în fals că respectivele componente corespund din punct de vedere tehnic și calitativ.
Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună credință au fost induși în eroare cu privire la proveniența robineților, caracteristicile tehnice ale acestora (materialul din care era fabricat, presiunea la care putea fi exploatat în siguranță cât și perioada de exploatare a acestor piese.
Totodată, componentele în cauză au fost comercializate ca fiind produse în Comunitatea Europeană, la prețuri mult mai mari decât produse similare fabricate în spațiul asiatic.
Peste 44.000 de robineţi falsificaţi
În urma celor 19 de percheziții domiciliare efectuate la data de 19.10.2022, la domiciliul unor persoane fizice, la sediile mai multor societăţi comerciale şi punctele de lucru ale acestor entităţi comerciale, au fost descoperite și ridicate înscrisuri ce vizează activitatea comercială a peste 110 entități juridice, aproximativ 44.000 de bucăți din diferite produse industriale, 10 ștampile falsificate, 30 de laptop-uri, 35 de terminale mobile, 35 de unități de stocare a informațiilor, 2 smart watch-uri, 4.500 de lire sterline, 3.000 de euro, 1.000 de dolari și 10.000 de lei. Totodată, a fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare a produselor industriale și a unei hale de producție.
De asemenea, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț au dispus măsura reținerii față de 14 inculpați, cercetați sub aspectul sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, falsificarea instrumentelor de autentificare străine, dare și luare de mită, șantaj, proxenetism și concurență neloială.