PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Adrian Cozma cere compensații financiare de 1 leu/litru de lapte pentru fermieri

Adrian Cozma a susținut un discurs de la tribuna Parlamentului, cerând ministrului Agriculturii să acorde compensații financiare pentru fermierii români,  asta în condițiile în care, spune deputatul sătmărean, producția de lapte la nivel național a scăzut semnificativ în 2022.

Redăm, mai jos, discursul deputatului Adrian Cozma:

,,Producția de lapte la nivel național a scăzut în anul 2022, ca urmare a reducerii semnificative a efectivelor de bovine, scădere care, potrivit datelor INS, a fost de 12.315 capete într-un singur an (iunie 2021/iunie 2022). Mai mult decât atât, pe lângă restrângerea ofertei și creșterea importurilor de lapte brut, majorarea prețurilor la energie și la furajele utilizate în zootehnie a determinat o creștere substanțială a costurilor de producție per litru de lapte, iar tot mai mulți fermieri au abandonat acest domeniu de activitate, prin sacrificarea animalelor, unele din rase superioare, productive. În primele zece luni ale anului, mare parte dintre fermieri au fost nevoiți să vândă laptele chiar și sub costul mediu de producție.

Având în vedere necesitatea implementării urgente a unor măsuri de sprijin pentru fermierii care produc și livrează lapte către unitățile procesatoare din România, vă propun, domnule ministru, acordarea unei compensații financiare de 1 leu/litru de lapte pentru fermierii români, ca măsură cu caracter temporar, pentru cel puțin un an. Am convingerea că, prin negocieri eficiente cu oficialii Comisiei Europene, o parte din efortul financiar pe care îl presupune această măsură poate fi susținut din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, în condițiile în care fermierii livrează laptele la un preț mediu de 1,7-2,2 lei/litru, iar la consumatorul final ajunge la valori de 8-10 lei/litru (degresat), vă rog să precizați ce măsuri ați implementat pentru a împiedica o relativă speculă care pare prezentă pe piața laptelui și a produselor lactate”.