PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează. Legea a fost promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, informează Digi24. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit raportului comisiilor de industrii și buget finanțe, proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Conform unui amendament, operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

Prevederile ar urma să intre în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Sursa: Digi24