Cu capra prin cartierele din Satu Mare! Un grup de tineri a fost văzut, în cursul zilei de astăzi, umblând cu capra şi vuvuzela prin mai multe cartiere din municipiul Satu Mare. Unii trecători sau locuitorii din blocuri se bucură să îi vadă, și le mai dau bani, iar alţii se simt deranjaţi deoarece tradiţia nu este întocmai respectată.
Unul dintre tineri este costumat în capră, iar ceilalți cântă la tobe și la vuvuzele. Unii sătmăreni le aruncă banii de la etaj sau coboară personal să îi şi felicite pentru gestul lor. Alţii, în schimb, se simt deranjaţi de aceştia.
Mersul sau Umblatul cu Capra
Mersul sau Umblatul cu Capra este un obicei ce ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Este numele dat unui dans tradiţional românesc, executat de un tânăr mascat în chip de capră, cu un cojoc pe dos.
Capra şi însoţitorii ei, merg din casă în casă, dansând la uşa fiecăruia, în prag de Revelion. Măştile de animale variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau țurcă în Moldova și Ardeal, boriță (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia și Oltenia, capra este denumită ”brezaia” (din cauza înfățișării pestrițe a măștii).
Acest obicei a fost menționat prima dată în “Descrierea Moldovei”, de Dimitrie Cantemir.