PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Cele mai bune medicamente pentru răceală și gripă

Christmas holidays and celebration concept. Man feeling sick, coughing and grimacing from sore throat, covid-19 symptoms at new year eve, standing over white background.

Atât răceala cât și gripa reprezintă afecțiuni respiratorii contagioase, însă etiologia virală este diferită. Răceala poate fi cauzată de diverși viruși, precum virusurile paragripale, rinovirusurile și coronavirusurile sezoniere, pe când gripa are mereu ca agent etiologic doar virusurile gripale.

Nu trebuie să confundăm coronavirusurile sezoniere cu SARS-COV-2 , virusul care a condus la apariția pandemiei.

Diferența dintre gripă și răceală este dificil de efectuat, întrucât aceste maladii au simptome similar. Pentru aceasta sunt necesare teste speciale pentru a afla dacă o persoană este bolnavă sau nu de gripă.

Simptomatologia răcelii și gripei

Este bine-cunoscut ca răceala are simptome mai ușoare ca gripa.

În cazul gripei semnele apar mai repede și sunt mai intense. Dacă nu administrăm un tratament corespunzător și nu respectăm regim de odihnă, gripa poate evalua către alte probleme de sănătate precum bronșita, pneumonia sau alte afecțiuni ce necesită spitalizare.

Una dintre manifestările cele mai frecvente ale gripei este febra sau temperatura corporală mai mare de 37 grade Celsius. Dar nu toate persoanele care au gripă vor avea febră.

Simptomele gripei, cel mai des întâlnite sunt:

În cazul răcelii, simptomele apar treptat și se manifestă cel mai intens la 2-3 zile după infectare. Acestea sunt:

Tratament pentru răceală și gripă

Nu există o schemă de tratament standart în cazul răcelii și gripei.

În cazul răcelii simptomele pot să dispară și de la sine timp de câteva zile. Însă pentru a ameliora simptomele puteți să utilizați medicamente fără prescripție medicală cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, de exemplu Larofen. Larofen în răceală și gripă are un efect de ameliorare a simptomatologiei, prin decongestionarea căilor nazale, scăderea febrei, ameliorarea durerilor de gât etc. În cazul răcelii și gripei la copii se poate administra începând cu vârsta de 3 luni.

Pentru ameliorarea durerilor de gât puteți administra diverse pastile atât în răceală cât și în gripa precum Septocalmin, Decasept,Salviasept.

În cazul gripei, medicul specialist poate prescrie medicamente antivirale, care pot preveni apariția complicațiilor și scurta durata afecțiunii.

Să nu uităm de leacuri bătrânești pentru răceală și gripa, de care sigur ați auzit măcar odată în viață. Avantajul lor este că le puteți începe de la primele simptome de răceală și gripă și nu vă costă aproape nimic.